ГоловнаСвіт
Спецтема

Греція офіційно оголосила, що не заплатить МВФ

Лівий уряд Афін довів країну до дефолту

Греція офіційно оголосила, що не заплатить МВФ
Янис Варуфакис
Фото: EPA/UPG

Міжнародний валютний фонд не отримає 1,6 млрд євро від Греції, які вона має виплатити у вівторок. Про це заявив міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс, пише Reuters.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи здійснять виплату сьогодні, Варуфакіс відповів: "Ні". Водночас на питання про те, чи зможе країна в останній момент домовитися з кредиторами про продовження фінансової допомоги, яка закінчується сьогодні, Варуфакіс відповів: "Ми сподіваємося, що так".

МВФ раніше дав зрозуміти, що несплата Греції вважатиметься дефолтом, незважаючи на те, що вони вважають за краще не вимовляти цього слова, кажучи про можливе "протермінування платежу за боргом". До Греції жодна країна не відмовлялася від своїх зобов'язань перед Міжнародним валютним фондом. Афіни йдуть на такий крок у зв'язку з відсутністю грошей, попередній платіж за боргом перед МВФ вона здійснила зі спеціального резервного фонду.

Нагадаємо, в суботу, 27 червня, міністри фінансів єврозони відмовилися продовжувати програму фінансової допомоги Афінам після того, як влада країни оголосила про рішення провести референдум з питань держборгу. Жителям країни запропонували вирішити, чи варто їм погоджуватися на заходи жорсткої економії, яких від Афін вимагають кредитори.

У зв'язку з дефолтом, який тепер практично неминучий, до 6 липня у Греції будуть зачинені банки. Сума готівки, яку можна зняти через банкомат, обмежена сумою 60 євро на добу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram