ГоловнаСвіт

Генпрокуратура РФ перевірить законність незалежності країн Балтії

Висновок не матиме правових наслідків

Генпрокуратура РФ перевірить законність незалежності країн Балтії
Фото: news.tts.lt

Генпрокуратура РФ почала перевірку законності визнання незалежності Латвії, Литви і Естонії Держрадою СРСР у зв'язку з надходженням відповідного депутатського запиту. Про це пише "Интерфакс" з посиланням на інформоване джерело.

"Юридично рішення про визнання незалежності країн Балтії неповноцінне у зв'язку з тим, що воно ухвалювалося неконституційним органом", - заявив він.

Минулого тижня російська Генпрокуратура оголосила, що рішення про передачу у 1954 році Криму зі складу РРФСР до складу України було незаконним, і співрозмовник агентства спрогнозував, що стосовно Балтії висновок буде аналогічним. При цьому він підкреслив, що правових наслідків це не матиме.

"Генпрокуратура РФ лише констатувала факт, а саме те, що передача Криму Україні за часів Микити Хрущова відбулася не на конституційній основі, оскільки відповідні рішення ухвалювалися не повноважними органами влади. У нинішніх умовах і реаліях немає того владного органу, який міг би скасувати це рішення", - заявив він.

Разом з тим він вважає, що відповідь Генпрокуратури на запит має бути "більш зваженою". "Визнаючи незаконними ті чи інші доленосні рішення, можна зайти надто далеко - аж до проблеми легітимності створення СРСР та інших держав", - зазначило джерело.

Нагадаємо, країни Балтії оголосили про свою незалежність у 1990-1991 роках. Першою це зробила Литва, ще у березні 1990 року. Латвія і Естонія оголосили про незалежність на кілька днів раніше за Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram