ГоловнаПолітика

ВМС можуть поповнити міні-субмаринами

Віце-адмірал Гайдук розповів про плани щодо збільшення флоту

ВМС можуть поповнити міні-субмаринами
Подлодка "Запорожье"
Фото: mil.gov.ua

Командувач ВМС України віце-адмірал Сергій Гайдук заявив, що Україна розглядає перспективу відновлення "підводної складової" у складі флоту.

Але якщо раніше це був єдиний дизель-електричний підводний човен проекту 641 "Запоріжжя", то в нинішніх умовах опрацьовується питання використання міні-субмарин, пише УНІАН з посиланням на командувача флоту Сергія Гайдука.

Він зазначив, що характер підводного флоту в першу чергу залежить від наявних глибин. Після анексії Росією Криму і втрати баз підводних човнів  у ВМС України - акваторія від острова Зміїний до мису Тарханкут. "Тут глибини незначні - до 50 м. Вони не дозволяють повною мірою використовувати підводні човни. Тому ми розглядаємо питання використання надмалих підводних човнів", - сказав Гайдук.

Віце-адмірал також підтвердив плани з нарощування флоту. "Основою перспективного складу ВМС України послужать сучасні корвети, перший з яких має бути готовий до 2018 року", - цитує Гайдука "Інтерфакс-Україна". Крім того, за його словами, ВМС України планує отримати нові ракетні, десантні, артилерійські катери.

Нагадаємо, підводний човен "Запоріжжя" захопила Росія в березні 2014 року. 57 членів екіпажу "Запоріжжя", які залишилися служити в Росії, займаються обслуговуванням систем підводного човна. Заходи щодо підготовки до передачі "Запоріжжя" до складу українських ВМС не передбачаються.

У Криму також залишилися 11 бойових кораблів і катерів, 6 суден і катерів забезпечення, 2363 одиниці автомобільної, бронетанкової та спеціальної техніки, 3 літальні апарати, 6 берегових протикорабельних комплексів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram