ГоловнаСвіт
Спецтема

Єврогрупа відмовилася продовжувати план допомоги Греції

Афіни отримуватимуть фінансову допомогу тільки до 30 червня.

Глави міністерств фінансів країн єврозони в суботу відхилили прохання Греції про продовження на кілька тижнів програми щодо допомоги. Таким чином, фінансова допомога надаватиметься, як і планувалося, тільки до 30 червня, повідомляє The Guardian.

Голова Єврогрупи Джероєн Дейсселблум підтвердив, що термін дії програми допомоги Греції завершиться в цей день. "Це дуже сумно, але програма припинить існувати в ніч проти середи", - сказав він журналістам.

Глава Єврогрупи Джероєн Дейсселблум
Фото: EPA
Глава Єврогрупи Джероєн Дейсселблум

Міністри фінансів Єврогрупи не підтримали прохання свого грецького колеги Яніса Варуфакіса, який попросив продовжити програму допомоги на кілька тижнів.

Як повідомив міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле, влада Греції в односторонньому порядку вийшла з переговорів з кредиторами щодо вирішення проблеми свого боргу. "Греція поклала край переговорам в односторонньому порядку", - сказав він.

Лідери країн єврозони раніше визначили суботнє засідання Єврогрупи як останній шанс для Греції досягти угоди з кредиторами про отримання кредитного траншу.

Після цього прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас заявив про намір провести референдум за програмою фінансової допомоги країні з боку міжнародних кредиторів.

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас
Фото: EPA
Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас

У телезверненні до нації він заявив, що така необхідність виникла у зв'язку з тим, що міжнародні партнери Греції намагаються пред'явити їй нездійсненні умови. Голосування має відбутися 5 липня. На думку прем'єр-міністра, пропозиції кредиторів погіршать ситуацію на ринку праці та призведуть до зростання податків.

Переговори Греції з міжнародними кредиторами ведуться вже протягом декількох місяців. Кредитори вимагають від грецького уряду переконливого плану з проведення економічних реформ.

Греція має 30 червня перерахувати черговий транш у розмірі 1,6 млрд євро.

Раніше МВФ дозволив Греції поєднати чотири платежі, які повинні були бути перераховані в червні, і перевести всю суму в кінці місяця. Відстрочка дала Греції час продовжити переговори з міжнародними кредиторами про другий пакет фінансової допомоги в розмірі 7,2 млрд євро.

Якщо Афінам не вдасться узгодити умови надання другого пакету допомоги, Греції загрожує банкрутство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram