ГоловнаПолітика

Громади самі виберуть, якою мовою їм спілкуватися, - Порошенко

Але єдиною державною мовою буде українська

Громади самі виберуть, якою мовою їм спілкуватися, - Порошенко
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко заявив, що єдиною державною мовою в Україні залишиться українська, але громади самі зможуть обирати, якою мовою їм спілкуватися.

Про це він заявив на засіданні Конституційної комісії у Києві, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Не нам визначати з високих київських кабінетів, де краще побудувати школу, який встановити пам'ятник, які співати пісні або яку мову використовувати, в тому числі, жителям громади. При цьому залишаючи єдиною державною мовою нашу українську мову", - сказав президент.

Він також заявив про неможливість федералізації України і про те, що після внесення змін до Конституції країна залишиться унітарною державою.

"Дуже важливо, що у розробці цих конституційних змін брали участь представники Донбасу... Дуже важливо, що численні соціологічні опитування підтримують нашу ідею категоричної неприйнятності ідеї федералізації. Унаслідок цих конституційних змін щодо децентралізації Україна залишається унітарною державою. І з цього у нас не може бути жодних компромісів", - сказав Порошенко.

За словами Порошенка, децентралізація може стати для України "щепленням від авторитаризму".

"Переконаний у тому, що децентралізація буде тим потужним щепленням від тоталітаризму й авторитаризму, оскільки це є правильним механізмом децентралізації, оскільки влада розосереджується між тисячами громад різного рівня", - сказав президент.

Нагадаємо, під час своєї інавгураційної промови у 2014 році Порошенко пообіцяв зберегти за українською мовою статус єдиної державної, але при цьому російськомовних громадян не утискатимуть у правах використовувати свою мову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram