ГоловнаЕкономікаБізнес

Найбільша кількість скарг від бізнесу надходить на податкові органи і стосується відшкодування ПДВ, - бізнес-омбудсмен

Колишній єврокомісар назвав порушення справ національним спортом в Україні

Найбільша кількість скарг від бізнесу надходить на податкові органи і стосується відшкодування ПДВ, - бізнес-омбудсмен
Альгирдас Шемета
Фото: www.interoffshore.net

Офіс бізнес-омбудсмена розглядає близько 150 скарг від бізнесу на дії державних органів, повідомив бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета.

"Рада бізнес-омбудсмена працює на повну силу, і ми отримали значну кількість скарг від бізнесу з різних питань. Наразі ми обробляємо близько 150 скарг", - сказав він на зустрічі прем'єр-міністра Арсенія Яценюка з представниками Європейської бізнес-асоціації та Американської торговельної плати. Шемету цитує "Інтерфакс-Україна".

За його словами, найбільша кількість скарг надходить на податкові органи і стосується відшкодування ПДВ, реєстрації платників ПДВ, а також неправомірних перевірок.

Шемета сказав, що надходять скарги на дії та правоохоронних органів, зокрема, на перевищення повноважень у попередніх розслідуваннях, безпідставне порушення кримінальних справ за фактом. "У нас складається враження, що це національний спорт в Україні - порушення кримінальних справ за фактом", - зазначив він.

Окремо Шемета зупинився на проблемах, пов'язаних із відшкодуванням ПДВ: "ПДВ, який надходить у скарбницю і підлягає відшкодуванню, - це не гроші скарбниці, це гроші бізнесу".

Нагадаємо, заборгованість із відшкодування ПДВ далі накопичується і становить сьогодні близько 20 млрд грн, повідомляв раніше глава державної фіскальної служби (ДФС) Роман Насіров в інтерв'ю журналу "Новое время".

"Чому накопичується? Тому що в бюджеті закладена фіксована сума на відшкодування - близько 58 млрд грн. Щомісяця у нас є плановий ліміт, у розрізі якого ми можемо робити відшкодування", - пояснив глава відомства. Він додав, що одночасно у кожній третій ситуації відшкодування не здійснюється через те, що ПДВ "роздутий".

Глава ДФС відкинув звинувачення, що відшкодування ПДВ отримують підприємства, наближені до влади, підкресливши, що підхід до всіх рівний.

Раніше представники галузевих об'єднань та Федерації роботодавців України заявили, що невиплата ПДВ позбавляє низку найважливіших українських підприємств обігових коштів, що може призвести до їхньої повної зупинки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram