ГоловнаПолітика

Зубко: Західна Україна відстає з децентралізацією

14 областей вже ухвалили перспективний план розвитку

Зубко: Західна Україна відстає з децентралізацією
Фото: www.dyvys.in

Віце-прем'єр Геннадій Зубко заявив, що Західна Україна відстає від східних регіонів у питанні децентралізації влади.

"Західна Україна, яку я очікував бачити попереду у цих процесах, вона відстає сьогодні від Східної України з питань руху до Європи, з питань децентралізації. І коли питаю: "Ви ж часто їздите до Польщі, ви ж знаєте, як там живуть", - [відповідають:] "Ну, ми повинні ще подумати, тому що нам складно зрозуміти, з ким ми повинні об'єднуватися". Я думаю, що цей процес мине, будемо рухатися. Але сьогодні лідером у цих процесах є Східна і Південна Україна", - заявив віце-прем'єр на брифінгу у четвер.

За його словами, 14 областей вже ухвалили перспективний план формування громад, з них 4 області вже мають затверджену державну стратегію розвитку та подали інвестиційні плани.

Нагадаємо, 17 червня робоча група Верховної Ради завершила підготовку змін до Конституції в частині децентралізації і відправила їх на затвердження до Венеціанської комісії.

Документ передбачає, зокрема, формування територіальних громад як базового рівня місцевого самоврядування (які не обов'язково обмежуватимуться одним населеним пунктом), ліквідацію місцевих державних адміністрацій.

Очікується, що така децентралізація дозволить створити самодостатні місцеві органи самоврядування, які будуть більш незалежними у фінансуванні і зможуть проводити реформи, необхідні для конкретної громади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram