ГоловнаКультура

Знаменитий автопортрет Леонардо да Вінчі вперше виставили в Римі

У музеях Капітолійського пагорба представлено 12 робіт великого художника

Знаменитий автопортрет Леонардо да Вінчі вперше виставили в Римі

Автопортрет Леонардо да Вінчі вперше виставили в музеях Капітолійського пагорба в Римі.

Як повідомляє ТАСС, безцінний малюнок доправили у столицю Італії з Королівської бібліотеки в Турині, де його зберігають.

Вважають, що автопортрет, на якому зображено старого з бородою та довгим волоссям, Леонардо створив у 1515-1516 роках у віці 63-64 років. Навколо цього малюнка багато суперечок. Зокрема є припущення, що цей автопортрет - збірний образ філософів давнини. А ідентифікувати Леонардо дозволив інший знаменитий твір - фреска Рафаеля "Афінська школа" в колишніх папських апартаментах Ватиканських музеїв, на якій його зображена в образі Платона.

Після смерті Леонардо манускрипти і малюнки дісталися його найближчому помічникові Франческо Мельці. Його спадкоємці втратили це зібрання. І "Автопортрет" знову з'явився лише у XIX столітті в колекції малюнків італійських та іноземних майстрів антиквара Джованні Вольпато, який продав її королю Савойському Карлу Альберту. Відтоді поряд з іншими цінними малюнками портрет із зображенням голови літнього чоловіка, на 3/4 поверненою праворуч, зберігається в туринській Королівській бібліотеці.

Разом з "Автопортретом" на Капітолії виставлено ще 12 малюнків Леонардо да Вінчі. Експозиція супроводжується безліччю дидактичних матеріалів, що стали результатом останніх досліджень творчості художника, вченого, винахідника, письменника і музиканта.

Нагадаємо, раніше мистецтвознавці знайшли два автопортрети Леонардо да Вінчі на фресці "Таємна вечеря".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram