ГоловнаПолітика

Депутат: Якщо ми не підтримаємо вітчизняні газовидобувні компанії, далі годуватимемо Росію

Зниження видобутку становить уже близько 6%

Депутат: Якщо ми не підтримаємо вітчизняні газовидобувні компанії, далі годуватимемо Росію
Фото: rbc.ua

Газовидобувна галузь в Україні перебуває на межі катастрофи. Про це сьогодні під час прес-конференції в "Українських новинах" заявив народний депутат Андрій Артеменко.

За словами парламентарія, причиною стрімкого падіння обсягів газовидобутку стало непродумане і поспішне прийняття бюджету 2015 року у Верховній Раді. В результаті ставки ренти для газодобувних підприємств були різко і необгрунтовано підвищені, що поставило галузь на межу знищення.

"Зниження видобутку становить уже близько 6%, втрати України можна оцінити в обсязі від мільярда до півтора мільярда кубометрів газу на рік. Відбувається зниження надходжень коштів до державного бюджету та перетікання кваліфікованих кадрів з українських підприємств в інші країни. Саме з цієї причини було розроблено законопроект №2120, який став результатом компромісу між Мінфіном, законодавцями та інвесторами. Ми пройшли з ним всі необхідні комітети Верховної Ради і скрізь отримали схвалення, в тому числі і в Комітеті з податкової і митної політики Ніни Южаніної. Після того, як представники всіх фракцій, Мінфіну, Мінпаливенерго і "Нафтогазу" підтримали законопроект, тиждень тому Верховна Рада проголосувала за внесення його до порядку денного. Тим не менш, ми бачимо дуже серйозний опір цьому законопроекту, який потрібен українській економіці", - розповів Андрій Артеменко.

Депутат підкреслив, що якщо Україна зараз не підтримає вітчизняні газовидобувні компанії, країна буде продовжувати годувати зарубіжного постачальника енергоресурсів, передусім російського.

Нагадаємо, 30 червня у Верховній Раді відбудеться голосування щодо законопроекту №2120. Цей проект передбачає внесення поправок до 252 статті Податкового кодексу України. Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишинвиступив на підтримку зниження ренти для вітчизняних газовидобувників. За прогнозами провідної світової консультаційної компанії IHS CERA, це дозволить збільшити виробництво газу до 8,5 млрд м3 у 2025 році і 11 млрд м3 в 2035 році. В уряді визнають, що в серпні 2014 року була допущена помилка: різке підвищення ставок ренти змусило багатьох учасників ринку повністю переглянути інвестиційні плани газовидобутку в Україні. Темпи інвестицій в газовидобувну галузь країни скоротилися до 10% (порівняно з 2012-2013 рр.).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram