ГоловнаЕкономікаБізнес

"Луганськтепловоз" прописався в українському Сєвєродонецьку

Підприємство платитиме податки в бюджет України

"Луганськтепловоз" прописався в українському Сєвєродонецьку

Підконтрольний російському "Трансмашхолдингу" "Луганськтепловоз" переніс адресу реєстрації з Луганська в Сєвєродонецьк, контрольований Україною.

Відповідне рішення прийняли позачергові збори акціонерів ПАТ 15 червня в Сєвєродонецьку, внісши відповідні поправки в статутні документи, йдеться в протоколі зібрання, розміщеному на сайті підприємства. Це означає, що податки підприємство буде платити в бюджет України.

Раніше російське видання "Коммерсантъ" з посиланням на джерело, близьке до "Луганськтепловозу", писало, що основна причина зміни прописки - труднощі у веденні господарської діяльності на території невизнаної ЛНР. "Зараз ПАТ фактично позбавлене можливості здійснювати будь-які фінансові операції: неможливо розплачуватися з постачальниками, 80% з яких - українські", - зазначив він. Крім того, додав співрозмовник, є проблеми з відвантаженням готової продукції, перебої з поставками комплектуючих і складнощі з поверненням експортного ПДВ.

Для "Луганськтепловозу" ускладнено й експорт локомотивів у Росію. Через підконтрольні ДНР і ЛНР кордони легально вивезти товари неможливо: українських митників там немає, а для вивезення через інші пункти пропуску необхідно провезти локомотиви через лінію розмежування сторін.

Втім, за даними видання, останні постачання в Росію "Луганськтепловоз" здійснював у січні. Тоді поставили п'ять локомотивів. У наступні місяці завод використовував транспортно-експедиційну компанію "Транс-Магістр", зареєстровану в Києві. Поставки йшли через Валуйський митний пост у Білгородській області, який межує з територією, контрольованою Україною.

"Луганськтепловоз" - найбільший виробник локомотивів на Україні. 76% заводу володіє "Трансмашхолдинг". Близько 95% продукції завод постачає "Российским железным дорогам" (у 2014 році - 282 секції локомотивів, тобто приблизно 141 машину, цього року заплановано поставити до 93 секцій).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram