ГоловнаПолітика

Україні загрожують ще одні місцеві вибори (оновлено)

Зміни до Конституції щодо децентралізації не встигають ухвалити

Україні загрожують ще одні місцеві вибори (оновлено)

Прем'єр Арсеній Яценюк допустив проведення нових місцевих виборів невдовзі після виборів, які відбудуться 25 жовтня.

Причиною цього є те, що якщо зміни до Конституції в частині децентралізації не встигають ухвалити до дати чергових місцевих виборів, а це означає, що оновлена місцева влада матиме старі повноваження.

"Оскільки ми не встигаємо провести конституційну реформу до моменту проведення місцевих виборів і не маємо права відкладати впровадження децентралізації ще на 3, 5, 10 років, як це робилося раніше, то це означає, що нам, не виключено, доведеться провести ще одні місцеві вибори , вже на новій Конституції, за новим законом з новими повноваженнями для органів місцевого самоврядування", - передає слова Яценюка на засіданні Національної ради реформ Інтерфакс-Україна.

У свою чергу, Президент Петро Порошенко висловив надію, що зміни до Конституції щодо децентралізації таки буде внесено до 25 жовтня. В іншому разі, за його словами, виникне необхідність дискусії про проведення дострокових місцевих виборів.

"Дорожня карта", яка має бути запропонована, в тому числі Конституційною комісією, дає можливість на сьогоднішній день встигнути до 25 жовтня", - сказав він.

За його словами, реформа Конституції в частині децентралізації має відбутися до 25 жовтня, має бути відведений відповідний термін на перехідні положення, оскільки необхідно буде внести зміни майже до 500 законів. "І перехідні положення дадуть вже можливість це зробити без додаткових, дострокових виборів до місцевих органів влади", - підкреслив він.

Нагадаємо, 17 червня робоча група Верховної Ради завершила підготовку змін до Конституції в частині децентралізації. 19 червня голова парламенту Володимир Гройсман відвіз проект на аналіз Венеціанської комісії. Висновок європейських експертів очікується вже цієї п'ятниці.

Внесення змін до Конституції вимагає голосувань на двох сесіях парламенту.

Поточна сесія завершується в середині липня, наступна почнеться на початку вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram