ГоловнаКультура

Держкіно виключило з "чорного списку" два напівросійські серіали

Українська кінокомпанія повернула свої стрічки на ТБ

Держкіно виключило з "чорного списку" два напівросійські серіали
Фото: bobserials.com

Держкіно виключно з переліку заборонених до показу серіалів і фільмів дві стрічки, які є російськими тільки наполовину, пише "Телекритика".

Мова йде про серіали "Будинок з ліліями" і "Вітряна жінка". Перший є спільним проектом української кінокомпанії Film.ua і російської "Фаворит-фільм" на замовлення "Первого канала". Другий знімали Film.ua і російська студія "Інтра-фільм".

Як розповіла начальник відділу державного регулювання кіновідеопрокату Марія Іллєнко, таке рішення ухвалили після того, як Film.ua надала документи, що підтверджують виробництво серіалів українським продакшном. Також Іллєнко пояснила, чому у переліку заборонених фільмів і серіалів деякі серіали, такі як "Дубровський" або "Фізрук", згадуються кілька разів. За її словами, прокатні права на ці телефільми належать різним компаніям.

Нагадаємо, 4 червня в Україні набув чинності закон про заборону російських фільмів. Він не стосується фільмів і серіалів, знятих у співпраці з Україною.

Документ вводить нову статтю 15-1 до закону про кіно, яка забороняє розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію органів держави-агресора (такий статус має тільки Росія) і радянських органів державної безпеки (ВНК, ОГПУ, НКВС, КДБ і т.д.). Заборона діє щодо таких фільмів незалежно від країни виробництва, знятих починаючи з 1 серпня 1991 року.

Одночасно вводиться заборона трансляції будь-яких фільмів, знятих фізичними та юридичними особами держави-агресора після 1 січня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram