ГоловнаСуспільствоЖиття

Проблему нелегального видобутку бурштину не вирішити силовим методом, - Аваков

Глава МВС закликав депутатів законодавчо врегулювати видобуток бурштину

Проблему нелегального видобутку бурштину не вирішити силовим методом, - Аваков
Фото: Сергей Нужненко

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликає Верховну Раду невідкладно законодавчо врегулювати видобуток бурштину.

Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці.

За його даними, у Житомирській, Рівненській та Волинській областях незаконно добувається бурштину на 500 млн доларів на рік. При цьому держава не отримує жодної вигоди у держбюджет.

"Цю проблему не вирішити заміною дільничного міліціонера або цілого райвідділу... Цю проблему не вирішити силовим шляхом. Гігантський корупційний навіс і залученість десятків тисяч людей руйнують підкупом і зустрічним силовим тиском безсистемне "заборонне" силове вирішення... Я пробував - і міліціонерів міняв, і начальників - і не раз - не працює. Повторюся: бурштиновий маятник набирає обертів - термін повернення у вихідний стан ставав усе коротшим", - зазначив Аваков.

Міністр упевнений, що проблема полягає у відсутності законодавства, яке регулює це питання.

"Треба негайно ухвалити пакет законів, що регулюють діяльність шукачів. Дати можливість людям легально заробляти на видобутку бурштину своєю працею", - написав Аваков.

Він також зазначив, що необхідно негайно обумовити екологічні умови і обмеження у процесі видобутку, ввести державні ліцензії на ділянки видобутку та технагляд. Також міністр наполягає на необхідності державної та/або спеціально підконтрольної державі приватної закупівлі і сертифікації каменів бурштину.

"Ми обговорювали це з прем'єром на вихідних і, я знаю, що прем'єр на найближчий Кабмін виносить у межах своєї компетенції пакет доручень щодо врегулювання ситуації - але, це тактика і напівзаходи. Потрібно законодавче рішення", - закликає він.

Аваков звернувся до голови парламенту Володимира Гройсмана, з проханням скликати спеціальну сесію і законодавчо врегулювати це питання.

Нагадаємо, раніше активісти Автомайдану зняли на відео руйнівні наслідки нелегального видобутку бурштину у Житомирській області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram