ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна підготувала нову пропозицію кредиторам (оновлено)

Мінфін вимагає списання та погрожує припинити платити за боргами

Україна підготувала нову пропозицію кредиторам (оновлено)
Фото: Макс Левин

Наступного тижня відбудеться тристороння зустріч України, МВФ і комітету кредиторів з питання реструктуризації зовнішнього боргу України. Про це заявила в п'ятницю міністр фінансів України Наталія Яресько.

"Ми направляємо оновлену пропозицію кредиторам. Наступного тижня відбудеться тристороння зустріч Міжнародного валютного фонду та комітету кредиторів для уточнення всіх цих технічних питань нашої пропозиції", - цитує міністра РБК-Україна.

Міністр сподівається, що після зустрічі у кредиторів не буде причин затягувати переговори з реструктуризації зовнішнього боргу України, тому що зараз вони тільки тягнуть час.

"Дозвольте розповісти, яких результатів у питаннях боргової операції ми змогли досягти з березня, коли вони розпочалися. Україна надала чесну пропозицію зовнішнім кредиторам. Ми успішно провели і завершили переговори з комітетом кредиторів Укрексімбанку та Ощадбанку на загальну суму 2,7 млрд доларів. Ми вдячні за конструктивну позицію кредиторів держбанків і зараз очікуємо завершення юридичних процедур голосування власників цих боргів", - заявила Яресько.

Власники державного боргу України мають не такий конструктивний підхід. "Логіка їхньої поведінки - затягування часу", - сказала міністр.

Вона нагадала, що кредитори пропонували Україні використовувати для погашення боргу резерви Національного банку, хоча це суперечить законодавству України.

"Контрпропозиція, яку ми отримали від комітету кредиторів, відрізняється від нашої тільки одним пунктом - кредитори пропонують використовувати 8 млрд доларів США за боргами з резервів Національного банку України, не дозволяючи нам стабілізувати фінансову систему країни. Така пропозиція є неприйнятною для нас і, головне - такий крок був би незаконним, що підтвердив МВФ у своїй декларації тиждень тому", - заявила Яресько.

Вона висловила сподівання, що нова зустріч нарешті дасть результат, якого очікує Україна. "Всі учасники процесу мають отримати однакове розуміння технічних і економічних аспектів нашої пропозиції. Таким чином у кредиторів не буде причин і далі затримувати переговори з Україною щодо реструктуризації боргу", - сказала вона.

Оновлення 19:59. Увечері на сайті Міністерства фінансів з'явилися деталі нової пропозиції кредиторам. Її було направлено Спеціальному комітету кредиторів у п'ятницю.

"Ця пропозиція включає значне зменшення основної суми боргу, строку погашення боргу та зміну купона... Пропозиція також включає введення інструменту відновлення вартості для власників облігацій на випадок, якщо ситуація в Україні буде поліпшуватися швидше, ніж зазначено в прогнозах Програми EFF, яку підтримує МВФ", - сказано в повідомленні.

Міністерство закликає Комітет кредиторів негайно сісти за стіл переговорів, щоб досягти згоди про реструктуризацію.

Мінфін також підкреслює, що для погашення державного боргу міжнародні резерви Національного банку України не можуть бути використані.

"Адже таке використання резервів не дозволить оздоровити фінансову систему України, чого вкрай потребує наша країна. Це було підтверджено заявою Виконавчого Директора МВФ, зробленою 12 червня. Тому пропозиція Комітету кредиторів використовувати $8 млрд з резервів для сплати 40% суверенного боргу не може і не буде прийнята", - сказано в повідомленні.

Мінфін підтвердив, що Україна в понеділок виплатить відсотки за російським кредитом на 3 млрд доларів, але застеріг, що може припинити обслуговувати борги.

"Міністерство повідомляє держателям єврооблігацій, яких включено в периметр боргової операції, що у випадку, якщо в найближчі тижні в рамках переговорів не буде досягнуто узгодженого рішення, Міністерство буде змушене використовувати інструменти, які, на запит українського Уряду, з метою оздоровлення фінансової системи країни були надані йому нашими партнерами по коаліції у Верховній Раді", - підсумували у Мінфіні.

Нагадаємо, Україна і Яресько зокрема з березня цього року ведуть безуспішні переговори з приватними кредиторами України на чолі з Franklin Templeton про реструктуризацію єврооблігацій, випущених у минулі роки. В рамках боргової операції держава сподівається скоротити виплати за боргами на 15,3 млрд доларів. У цю суму входить списання 40% суми основного боргу, відтермінування за виплатами і зниження купонів.

Кредитори на списання боргів піти не готові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram