ГоловнаПолітика

Україна не врахувала рекомендацій Венеціанської комісії з приводу люстрації, - Пилипенко

ВК знову розкритикувала закон про люстрацію.

Україна не врахувала рекомендацій Венеціанської комісії з приводу люстрації, - Пилипенко
Архив
Фото: www.norway-coe.org

Незважаючи на окремі точкові зрушення в узгодженні закону України "Про очищення влади" з європейськими стандартами, рекомендації експертів Венеціанської комісії все же залишаються критичними. Про це повідомив LB.ua представник України у Венеціанській комісії Володимир Пилипенко за підсумками засідання.

За його словами, у висновку, оприлюдненому сьогодні на засіданні, Венеціанська комісія рекомендує розмежувати люстрацію і боротьбу з корупцією, а також виступила проти норми проходження люстраційної перевірки для кандидатів на виборні посади - депутатів місцевих рад, мерів і народних депутатів, президента України.

Експерти Ради Європи також рекомендують виключити із закону про очищення влади положення про люстрацію суддів.

"Українська сторона надала ВК зміни в закон про люстрацію, які планують проголосувати в парламенті найближчим часом. Але в цих змінах не враховано попередньої рекомендації ВК про виключення суддів зі сфери дії закону «Про очищення влади». Експерти Ради Європи ще в грудні 2014 року зазначали, що фактично люстраційна перевірка суддів передбачена двома законами "Про очищення влади" і "Про відновлення довіри до судової влади в Україні". Звичайних суддів, на думку ВК, необхідно виключити із закону про люстрацію і проводити перевірку за спеціальними законами", - пояснив Пилипенко.

Критичне зауваження експертів Венеціанської комісії стосується норми про необхідність проходження люстраційної перевірки кандидатами на виборні посади, а також народними депутатами.

"На думку експертів ВК, заборона займати посади в органах державної влади не повинна торкатися права громадян висувати свої кандидатури на будь-які виборні посади - ці положення законопроекту експерти назвали неприйнятними. Оскільки вони порушують основний принцип люстрації, передбачений стандартами Ради Європи. А також можуть мати політичні наслідки", - додав представник України у ВК.

За його словами, загалом можна сказати, що українська сторона врахувала попередні зауваження ВК тільки поверхово, тепер подальші дії - за Верховною Радою, які саме зміни в закон про очищення влади проголосують народні депутати.

Пилипенко також додав, що попередні зауваження ВК, озвучені в грудні 2014 року з приводу процесу люстрації в Україні, все ще залишаються актуальними, оскільки автори закону про люстрацію за 6 місяців співпраці з експертами так і не змогли їх врахувати: це індивідуальність люстрації, захист персональних даних осіб, щодо яких проводиться люстраційна перевірка, створення незалежного органу з питань люстрації і зняття відповідальності за проведення цього процесу з Міністерства юстиції, а також люстрація суддів за окремим законом.

Нагадаємо, 16 квітня Конституційний Суд відклав на невизначений час розгляд конституційності норм закону "Про очищення влади (люстрацію)".

Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо 3 лютого під час зустрічі з Порошенком сказав, що закон «Про очищення влади» (про люстрацію) - це «поганий закон» і Венеціанська комісія дуже критична в його оцінках. Президент обіцяв, що закон доопрацюють.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram