ГоловнаПолітика

Венеціанська комісія не радить повністю позбавляти українських депутатів недоторканності

Сьогодні відбувається засідання Венеціанської комісії.

Венеціанська комісія не радить повністю позбавляти українських депутатів недоторканності
Архив
Фото: www.norway-coe.org

Венеціанська комісії вважає, що повністю позбавляти імунітету членів українського парламенту передчасно. Про це йдеться у висновку Венеціанської комісії, затвердженому сьогодні на засіданні, повідомляє LB.ua представник України в комісії Володимир Пилипенко.

У висновку ВК сказано, що "Венеціанська комісія, підтримуючи боротьбу з корупцією, рекомендує Україні встановити на конституційному рівні інші гарантії захисту парламентаріїв, які забезпечують можливість політичного плюралізму та мінімізують вплив правоохоронної системи".

"Повністю позбавити імунітету членів парламенту в умовах молодої української демократії, на думку експертів ВК, передчасно. Комісія рекомендує взяти за основу модель депутатського імунітету, що існує в країнах Європейського Союзу, зокрема в Італії: там подання про затримання чи арешт члена парламенту розглядає Конституційний Суд", - йдеться в документі.

Водночас комісія вітає позбавлення Верховної Ради повноважень зняття суддівської недоторканності та передачу цієї функції Вищій раді юстиції. Хоча знову наголошує - необхідно внести конституційні зміни в частині формування цього органу і позбавлення впливу парламенту на формування суддівського корпусу.

Нагадаємо, Конституційний Суд визнав конституційним законопроект, який передбачає скасування депутатської недоторканності й обмеження суддівської недоторканності.

Як відомо, Верховна Рада підтримала законопроект №1776 5 лютого 365 голосами. Документ скасовує недоторканність народних депутатів. При цьому в Конституції залишиться норма про те, що нардепи не несуть юридичної відповідальності за результати голосування чи висловлювання в парламенті та його органах, окрім відповідальності за образу чи наклеп.

Щодо суддів, то їм залишать функціональний імунітет - імунітет від обвинувачення за дії, вчинені в процесі виконання суддівських функцій, крім випадків ухвалення завідома неправочинного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення. Згоду на арешт суддів даватиме Вища рада юстиції, а не Верховна Рада, як зараз.

Порядок внесення змін у Конституцію передбачає голосування на двох сесіях. У першому читанні законопроект повинен бути схвалений простою більшістю (226 народних депутатів) і на наступній сесії прийнятий не менш ніж 300 голосами. Поточна сесія парламенту завершиться в липні, наступна почнеться у вересні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram