ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін запропонував підвищити роздрібні ціни на алкоголь

Горілка подорожчає на 25%, коньяк - в середньому на 31%, вино - на 35%

Мінфін запропонував підвищити роздрібні ціни на алкоголь
Фото: bbc.co.uk

Міністерство фінансів пропонує Кабінету Міністрів підвищити роздрібні ціни на алкогольні напої на 25-35%.

Про це повідомляє офіційний сайт Мінфіну.

"Міністерство фінансів запропонувало уряду привести розмір мінімальних цін на неї у відповідність з реаліями ринку. Цього допоможе досягти ухвалення постанови "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 року №957", - йдеться у повідомленні.

Згідно з документом, розмір мінімальних роздрібних цін на алкогольні напої підвищать: на горілку - на 25%; на коньяк - в середньому 31%; на вина - на 35%.

Водночас у міністерстві зазначають, що це підвищення не матиме суттєвого впливу на рівень споживчої інфляції в Україні, оскільки витрати на придбання алкогольної продукції, за даними Держстату, становлять загалом близько 2,4% у споживчому кошику українців.

У Мінфіні зазначили, що в Україні діють мінімальні ціни на алкогольну продукцію, затверджені у червні 2014 року.

"Водночас через девальвацію національної валюти, зростання цін на енергоносії та сировину, мінімальні ціни на алкогольну продукцію, затверджені ще влітку 2014 року, стали нижчими за її собівартість. Таким чином, рівень мінімальних цін перестав виконувати свою роль "запобіжника" проти продажу контрафакту", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, протягом 2014 року горілка і тризірковий коньяк подорожчали в середньому на 30%. При цьому попит на алкоголь впав на рекордні 20%. За даними соціологів, тільки 2% українців взагалі не п'ють алкогольні напої. Решта вживають алкоголь тією чи іншою мірою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram