ГоловнаПолітика

Порошенко призначив в. о. голови Служби безпеки Грицака (оновлено)

Заступник голови СБУ тимчасово очолив відомство

Президент Петро Порошенко призначив тимчасово виконуючим обов'язки керівника Служби безпеки України Василя Грицака.

Відповідний указ опубліковано на офіційному сайті Президента.

"Першому заступникові голови Служби безпеки України Грицаку Василю Сергійовичу (доручається, - ред.) тимчасово виконувати обов'язки голови СБУ", - йдеться в документі.

Під час зустрічі з керівництвом СБУ Порошенко представив нового керівника відомства.

Фото: president.gov.ua

Президент зазначив, що незадоволений роботою СБУ по боротьбі з корупцією та контрабандою.

"Питання боротьби з контрабандою є прямою відповідальністю СБУ, і тут нема чим похвалитися. Сказати, що я вкрай незадоволений, - значить, нічого не сказати. Дуже сподіваюся, що через кілька місяців з новим керівництвом ми побачимо нову оцінку людей про відчутні успіхи СБУ, і вам завдання - до сьомого поту працювати над вирішенням цієї проблеми", - сказав Президент.

Також Порошенко розкритикував роботу щодо забезпечення режиму перетину лінії зіткнення в зоні проведення АТО. Президент підкреслив, що "для нормальної людини перетин лінії має бути легкою і прозорою процедурою, а для бандитів і сепаратистів - пасткою, звідки вони не матимуть шансів вирватися".

Президент зазначив, що у зв'язку з агресією Росії перед Україною зараз стоять нові завдання і виклики.

"Російська Федерація змінила тактику дій... Якщо раніше Росія розраховувала на військові успіхи уздовж лінії зіткнення, то на сьогоднішній день, після того, як Україні вдалося значно посилити ефективність і боєздатність Збройних Сил, було поставлено завдання активізувати підривну діяльність всередині України", - сказав Президент. Він також додав, що рішення про призначення керівника СБУ затверджує Верховна Рада, тому Василь Грицак має переконати у своїх здібностях народних депутатів.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада України звільнила Валентина Наливайченка з посади голови СБУ. Таке рішення підтримали 248 народних депутатів. Грицак, як перший заступник Наливайченка, має зайняти його посаду до призначення нового керівника спецслужби.

Відставка Наливайченка відбувається на тлі його звинувачення на адресу екс-заступника генпрокурора Анатолія Даниленка в кришуванні мережі заправок "БРСМ-Нафта", пожежа на нафтобазі якої забрала життя п'яти людей. Одні спостерігачі пов'язують бажання звільнити Наливайченка саме з його звинуваченнями, інші ж висувають версію, що резонансними звинуваченнями голова СБУ намагався запобігти відставці, яка готувалася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram