ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Росія відмовилася платити за позовом екс-акціонерів ЮКОСу

Мінекономрозвитку РФ побоюється арешту держактивів Росії в інших європейських країнах

Росія відмовилася платити за позовом екс-акціонерів ЮКОСу
Улюкаев
Фото: peoples.ru

Росія повністю виключає можливість виплат за позовом колишніх акціонерів нафтової компанії "ЮКОС".

Про це повідомив журналістів голова мінекономрозвитку РФ Олексій Улюкаєв, інформує ТАСС.

"Цілком виключаю", - заявив він. При цьому Улюкаєв визнав, що "є ризик претензії на держмайно РФ" не тільки в Бельгії та Франції, а й в інших країнах у рамках "справи ЮКОСу".

"Дійсно, звичайно ж, можна очікувати поширення такого роду недружніх дій і в інших юрисдикціях; ми маємо оцінювати ризики, ми вважаємо, що такий ризик є", - сказав він.

Водночас міністр зазначив, що обсяг заморожених держкоштів РФ за кордоном незначний, проте сам факт арешту неприємний.

За словами прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова, наразі питаннями, пов'язаними з накладенням арешту на держактиви Росії в Бельгії, займаються адвокати і уряд.

"Відповідний підрозділ уряду Росії, а також насамперед адвокати зараз працюють над цією справою, тому я не хотів би нічого коментувати", - сказав Пєсков. Він додав, що "нам ще потрібно уточнити кілька деталей, щоб скласти повну картину". "Безумовно, ми зараз якомога ретельніше і уважніше з'ясовуємо всі обставини цього позову", - додав він.

Прес-секретар глави держави не схильний пов'язувати виникнення цього позову з початком Петербурзького міжнародного економічного форуму, на якому обговорюють інвестиційний клімат у РФ. "Це ніяк не стосується інвестиційного клімату в Росії. Про те, що цей клімат цікавить підприємницькі кола, красномовно свідчить склад учасників форуму", - підкреслив він.

Постійна палата третейського суду в Гаазі у липні 2014 року зобов'язала Росію виплатити майже $50 млрд компаніям, афілійованим із колишніми акціонерами ЮКОСу. Суд вирішив, що дії Росії щодо ЮКОСу можна розцінити як експропріацію інвестицій, що порушує 45-ту статтю Енергетичної хартії, яку РФ підписала, але не ратифікувала.

Найбільшу суму - $39,97 млрд - має отримати кіпрський офшор Hulley Enterprises Limited, пов'язаний з колишнім контролюючим акціонером ЮКОСу Group Menatep Limited (згодом перейменований у GML), йдеться у рішенні суду щодо одного з трьох позовів. Виплату ще $8,2 млрд присуджено кіпрській Veteran Petroleum, яка виконувала роль пенсійного фонду колишніх співробітників ЮКОСу. Розмір компенсації для зареєстрованого на острові Мен офшору Yukos Universal Limited суд визначив у розмірі $1,9 млрд.

Росія вже висловила категоричну незгоду із цим рішенням третейського суду в Гаазі. У мінфіні РФ наприкінці липня 2014 року заявили, що висновки суду нібито прямо суперечать висновками двох палат Європейського суду з прав людини. На думку мінфіну РФ, ЄСПЛ двічі зробив висновок, що ЮКОС скоїв масштабне ухилення від сплати податків, керівництво компанії знало про порушення, донарахування практично всіх податків на адресу компанії було законним і правомірним, ЮКОС не зазнавав дискримінації, а також дії російських державних органів не мали політичного характеру. Крім того, на думку російського мінфіну, третейський суд у Гаазі не мав відповідної юрисдикції для ухвалення такого рішення.

Нагадаємо, раніше в четвер стало відомо, що Франція слідом за Бельгією арештувала активи Росії за позовом ЮКОСу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram