ГоловнаКультура

На ОМКФ приїде директор Каннського кінофестивалю Тьєррі Фремо

Він представить ретроспективу фільмів братів Люм'єр

На ОМКФ приїде директор Каннського кінофестивалю Тьєррі Фремо
Фото: EPA/UPG

На 6-му Одеському кінофестивалі покажуть альманах з 98 відреставрованих фільмів братів Люм'єр. Показ пройде з авторським коментарем Тьєррі Фремо, директор Каннського кінофестивалю й Інституту Люм'єр у Франції.

Про це повідомляє прес-служба ОМКФ.

Ретроспектива фільмів братів Люм'єр пройде на честь 120-річчя фільму "Вихід робітників з фабрики Люм'єр". Прем'єра програми "Люм'єр!" пройшла на Каннському кінофестивалі. В Одесі альманах покажуть уперше після каннської прем'єри.

Крім Тьєррі Фремо, ОМКФ оголосили та інших гостей 6-го фестивалю.

Наприклад, представити ретроспективу своїх фільмів приїде ірландський режисер Джим Шерідан. В Одесі покажуть його фільми "Моя ліва нога", "В ім'я батька", "В Америці", "Поле".

Оцінювати фільми українського конкурсу будуть російський режисер Олексій Федорченко, чий фільм "Ангели революції" включено в основний конкурс ОМКФ, генеральний директор Forum des Images Лоранс Ерцберг (Франція), продюсер Олена Єршова (Україна) й арт-директор Європейського кінофестивалю Subtitle Річард Кук (Ірландія).

Нагадаємо, що ще одним почесним гостем ОМКФ стане британський композитор Майкл Найман. Разом з групою Michael Nyman Band він представить на Потьомкінських сходах авторське музичне оформлення до фільму "Людина з кіноапаратом" Дзиги Вертова, а також буде нагороджений статуеткою "Золотий Дюк" за внесок у кіномистецтво.

На прес-конференції, яка пройшла 17 червня в Києві, організатори кінофестивалю оголосили кількох фігурантів позаконкурсних програм.

Так, поза конкурсом пройде програма "Шлях до свободи", вперше представлена в Одесі 2014 року. Туди увійшли 6 документальних і 2 ігрові картини, присвячені темі прав людини та боротьби за свободу. У програмі покажуть: "Український аргумент" Сергія Маслобойщикова, "Під боковим вітром" Мартті Хелда (Естонія), "Кирим" Ксенії Джорно про долю кримських татар з дня депортації і до сьогодні, "Перламутровий ґудзик" Патрісіо Гусмана (призер Берлінале, Чилі), "Чому я?" румунського режисера Тудора Джурджу, "Кіно: Громадське справа" Тетяни Брандтруп про Музей кіно в Москві і його директора Наума Клеймана, а також фільми "Київ / Москва" Олени Хоревої й "Тил" Єгора Трояновського.

На 6-му Одеському кінофестивалі також пройде програма "Гала-прем'єри", в рамках якої покажуть володаря "Оскара" в номінації "Кращий фільм року" "Бердмен" Алехандро Гонсалеса Іньярітту, "Щоденник дівчинки-підлітка" Маріель Хеллер і "Мою мати" італійського режисера Нанні Моретті.

Нагадаємо, вчора організатори ОМКФ оголосили учасників основної та української конкурсних програм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram