ГоловнаПолітика

Львівська облрада звернулася до Порошенка щодо місцевих виборів

Ухвалення будь-якого із зареєстрованих у ВР законопроектів про місцеві вибори депутати вважають непродуманим рішенням

Український парламент суттєво запізнюється з відповіддю на суспільний запит часів Майдану, згідно з яким має відбутися перехід на нову модель "відкритих списків".

Про це йдеться у зверненні Львівської обласної ради до Президента України та Верховної Ради України щодо ситуації із законопроектами про місцеві вибори, повідомив депутат облради Олександр Ганущин у своєму блозі на LB.ua.

"Аналіз усіх зареєстрованих у Верховній Раді України законопроектів 2831, 2831-1, 2831-2, 2831-3 засвідчує не тільки про наміри ввести виборця в оману, продиктовані партійними інтересами різних розробників законопроектів. Підміна загальносуспільного поняття "відкритих списків" на майже закриту пропорційну систему виборчого представництва, яка пропонується в базовому законопроекті для місцевих виборів за номером 2831-2, здатна як повнісю дискедитувати саму ідею так і унеможливити її подальше застосування на виборах до парламенту", - пише Ганущин.

Окрім цього депутати Львівської обласної ради вважають неприпустимим ухвалювати такі законопроекти без їх зв’язку із змінами до Конституції, що пропонуються в частині децентралізації.

"У сьогоднішній ситуації ми вважаємо: ухвалення в запропонованому вигляді будь-якого із законопроектів є передчасним, непродуманим і недержавницьким рішенням", - йдеться у заяві.

Депутати просять Петра Порошенка і український парламент невідкладно приступити до розробки змін до Конституції, які б передбачали "закладення нової, справді демократичної системи місцевого самоврядування".

При цьому депутати також наполягають на проведенні широкого громадського обговорення, за результатами якого можна б було закріпити в Конституції України виборчу систему, склад виборчих комісій, межі виборчих округів і спосіб їх визначення.

"І тільки тоді, за новим виборчим законом, слід проводити вибори в оновлених за змістом і повноваженнями органах місцевого самоврядування", - вважають львівські депутати.

"Водночас ми закликаємо народних депутатів України та Президента України сконцентрувати свою увагу і час, що залишився до безпосереднього старту виборчого процесу, на вкрай необхідних кроках, які матимуть прямий стосунок до проведення місцевих виборів. У першу чергу, йде про законодавчу ініціативу , яка б дозволила провести місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей", - йдеться в заяві Львівської облради.

Нагадаємо, раніше Петро Порошенко заявив, що місцеві вибори відбудуться восени 2015 року, переносити їх не будуть.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram