ГоловнаСвіт

Суд підтвердив смертний вирок екс-президентові Єгипту Мурсі

Адвокати Мурсі готують апеляцію на рішення суду.

Суд підтвердив смертний вирок екс-президентові Єгипту Мурсі
Мохаммед Мурси
Фото: EPA/UPG

Єгипетський суд у вівторок ухвалив рішення засудити до смерті екс-президента країни Мохаммеда Мурсі.

Про це повідомляє телеканал Al Arabiya.

Вердикт винесено за звинуваченням у плануванні втечі з в'язниці 2011 року. Крім нього, до смерті засуджені п'ятьох членів ісламістського руху "Брати-мусульмани".

Спочатку Мурсі засудили до смерті ще в травні цього року. Однак за місцевими законами, для затвердження смертного вироку потрібна згода верховного муфтія країни. Згоду було отримано, і суд зміг винести своє остаточне рішення.

Агентство Associated Press зазначає, що сторона захисту подасть апеляцію на рішення суду.

Раніше у вівторок суд виніс рішення і в іншій справі, фігурантом якої є Мурсі: його засудили до довічного ув'язнення за шпигунство. При цьому кілька ЗМІ зазначали, що на практиці в Єгипті довічний термін обмежується 25 роками позбавлення волі.

Мурсі був першим президентом Єгипту, якого обрали за результатами всенародного голосування. Проте вже 2013 року він позбувся своєї посади в результаті нової хвилі протестів. Єгипетські військові на чолі з нинішнім головою держави Абделем Фаттахом ас-Сісі відсторонили Мурсі від влади, після чого в країні пройшли масові демонстрації його прихильників, під час яких загинули сотні людей. Відтоді в Єгипті заарештували майже 16 тис. осіб.

У грудні 2014 року єгипетський суд оголосив "Братів-мусульман" терористичною організацією. Членам руху було заборонено займатися будь-якими видами діяльності, включаючи демонстрації. Усі кошти рухи були заморожені.

Сам Мурсі вже відбуває 20-річний термін за підбурювання до вбивства і тортур демонстрантів у грудні 2012 року.

Справа про організацію втечі - не єдина, яку розглядав єгипетський суд. Мурсі також загрожувала найвища міра за передачу бойовикам "Хамасу" і "Хезболли" інформації, що становила держтаємницю, однак у цій справі він уникнув страти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram