ГоловнаПолітика

Порошенко назвав російський кредит $3 млрд хабарем Януковичу (оновлено)

Президент дав зрозуміти, що якщо Київ введе мораторій на виплати зовнішніх боргів, це торкнеться і російського кредиту

Порошенко назвав російський кредит $3 млрд хабарем Януковичу (оновлено)
Президент во время награждения "киборгов"
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко назвав російський кредит 3 млрд доларів хабаром, який екс-президент Віктор Янукович отримав за відмову підписувати Угоду про асоціацію з Євросоюзом у листопаді 2013 року.

Про це Порошенко заявив 15 червня в інтерв'ю Bloomberg, пише РБК-Україна.

"Це був хабар", - сказав Порошенко.

За його словами, Росія, яка купила в уряду Януковича єврооблігації на 3 млрд дол., повинна трактуватися нарівні з іншими, приватними кредиторами. Тим самим він дав зрозуміти, що якщо Київ вирішить ввести мораторій на виплати зовнішніх боргів, це торкнеться і російського кредиту.

Воночас Порошенко не уточнив, що Україна збирається робити з боргом перед Росією за єврооблігаціями. Статус боргу (міждержавний або комерційний) все ще перебуває під питанням, зазначив він.

Оновлено о 21:17. Тим часом прес-секретар Президента Росії Дмитро Пєсков попросив дати роз'яснення з приводу заяви Петра Порошенка.

"Ми знаємо, що Президента України, на той час Януковича, було повалено в результаті неконституційного і протизаконного перевороту і, безумовно, коли ми чуємо такі заяви, в першу чергу, ми очікуємо роз'яснень, чи відмовляється нинішня українська влада від правонаступництва щодо зобов'язань України, в тому числі і міжнародних, з яких нас, у першу чергу, цікавлять фінансові", - сказав Пєсков.

При цьому він пояснив, що питання про легітимність нинішньої влади в Україні не ставиться.

"Питання в тому, що якщо мова про легітимну владу в Україні, чи оскаржують вони правонаступність України як держави", - пояснив прес-секретар Путіна.

Нагадаємо, Росія погодилася надати Україні фінансову допомогу на 15 млрд дол. у грудні 2013 року, після того, як Віктор Янукович відмовився підписувати Угоду про асоціацію з ЄС. Росія встигла виділити 3 млрд дол. через купівлю єврооблігацій з погашенням у грудні 2015 року.

19 травня Верховна Рада дала право Кабміну вводити мораторій на виплати зовнішніх боргів. Петро Порошенко підписав цей закон 28 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram