ГоловнаПолітика

У другому турі виборів мера Києва Кличко програє всім, - Березовець

Лідер "УДАРу" може програти навіть Березі.

У другому турі виборів мера Києва Кличко програє всім, - Березовець
Фото: facebook.com/taras.berezovets

Діючий мер Києва Віталій Кличко навряд чи переможе на виборах повторно, якщо вони пройдуть у два тури.

Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна сказав Тарас Березовець, політтехнолог, директор консалтингової компанії Berta Communications, коментуючи плани запровадження виборів мерів великих міст у два тури.

"Беруть участь кілька десятків кандидатів, і перемога не очевидна. Якщо переможець, грубо кажучи, набере 35%, а наступний за ним набирає 32%, то той, хто зайняв друге місце, може легко перемогти, тим паче, якщо це діючий одіозний мер, як у випадку з Віталієм Кличком", - сказав він.

"Він за соціологією виграє перший тур - і все, він на цьому зупиняється. У другому турі він програє всім своїм конкурентам, будь-кому. Ставили різні пари - і Борислава Березу ставили, і Сергія Гусовського ставили - він усім програє з таким розкладом", - наголосив Березовець.

Нагадаємо, місцеві вибори відбудуться 25 жовтня.

Зараз у парламенті зареєстровано чотири проекти нової виборчої системи. Фаворитами є проект робочої групи під керівництвом Володимира Гройсмана, а також проект авторства Ігоря Попова, Вадима Денисенка і ще трьох нардепів.

Перша група пропонує частину рад обирати в багатомандатних мажоритарних округах (сільради, райради, міські ради невеликих міст), а решту - за пропорційною системою відкритих списків (так звана польська модель). Друга - усі ради обирати за відкритими списками, а сільради - в мажоритарці (так звана німецька модель). Обидві пропонують вибори мерів великих міст у два тури і скорочення кількості депутатів місцевих рад. За даними LB.ua, є ще один варіант нинішніх виборів - за чинним законом з "косметичними" правками у вигляді введення двох турів на виборах мерів великих міст.

Докладно про всі проекти виборчої системи читайте у статті Вікторії Матоли "Лебідь, рак і щука: куди приведуть дискусії депутатів з приводу закону про місцеві вибори".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram