ГоловнаПолітика

NYT: Конгрес США вимагає від Обами постачати зброю Україні

Обидві партії хочуть озброїти Україну, але адміністрація президента проти

NYT: Конгрес США вимагає від Обами постачати зброю Україні
Фото: EPA/UPG

У Конгресі США утворилася двопартійна коаліція, яка вирішила кинути виклик президенту Бараку Обамі і європейським союзникам, вимагаючи, щоб адміністрація поставила зброю Україні, у тому числі і наступальну.

Про це повідомляє газета New York Times у п'ятницю.

За даними газети, Сенат включив у законопроект про військову політику положення, що передбачають поставку України бронебійних систем, гранатометів і боєприпасів для боротьби з проросійськими сепаратистами.

Документ також забороняє адміністрації витратити більш ніж половину з 300 мільйонів доларів, призначених для допомоги Україні, якщо щонайменше 20 відсотків від цієї суми не виділять на наступальні озброєння, пише газета.

Аналогічний законопроект схвалила палата представників.

Дотепер адміністрація Обами відмовлялася надавати Києву допомогу летального характеру, побоюючись, що це призведе лише до ескалації кровопролиття і дасть президенту Росії Володимиру Путіну привід для нових вторгнень, йдеться у публікації.

Раніше законодавці обмежувалися закликами до поставок Україні оборонної зброї.

Газета зазначає, що прагнення законодавців до озброєння української армії може внести розкол між США та їхніми ключовими союзниками, особливо Німеччиною і Францією, у період, коли адміністрація Обами намагається продемонструвати єдину позицію Заходу у питанні про продовження європейських економічних санкцій проти Росії, термін яких закінчується наприкінці липня.

Законопроект, що санкціонує надання Україні військової допомоги летального характеру, вже направляли у Білий дім, але президент Обама залишив його без уваги. І хоча новий законопроект санкціонує постачання зброї, він не може змусити адміністрацію піти на це.

Швидше, ці дії Конгресу покликані знову чинити тиск на Білий дім, зазначає газета.

Голова комітету Сенату з питань збройних сил республіканець Джон Маккейн, який уже понад рік виступає за надання зброї Україні, відкинув побоювання, що це призведе до ескалації конфлікту і розпаду міжнародної коаліції.

Назвавши атаки на Україну "одними з найганебніших і безчесних актів", свідком яких він був, в інтерв'ю New York Times Маккейн сказав, що наразі реакція на агресію Росії була недостатньою.

"Вони не просять відправляти туди жодного солдата, - сказав він, виступаючи у Сенаті в четвер. - Я дещо приголомшений настільки лютою опозицією (поставкам зброї)".

Нагадаємо, на початку року адміністрація Барака Обами розглядала поставки зброї Україні, однак відмовилася від цієї ідеї, пославшись на небажання ескалації конфлікту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram