ГоловнаПолітика

Торгуючи з окупованим Донбасом, ми спонсоруємо смерті наших хлопців, - нардеп з "НФ"

Левус хоче позбавити кримчан ейфорії

Торгуючи з окупованим Донбасом, ми спонсоруємо смерті наших хлопців, - нардеп з "НФ"
Фото: nfront.org.ua

Нардеп з "Народного фронту" Андрій Левус, який також є одним з лідерів "Самооборони Майдану", виступив співавтором законопроекту 2004а, яким фактично запропоновано ввести торгову блокаду Донбасу і згорнути вільну економічну зону (ВЕЗ) "Крим".

У бесіді з LB.ua Левус прояснив свою позицію: "Навіть офіційно в Крим іде потік товарів на сотні мільйонів доларів. Що тоді говорити про фактичні цифри. Ми вмовляємо весь світ ввести санкції проти Криму, а самі торгуємо з ним. І не забувайте, що в нас триває "перманентний Мінський процес". Дух цього процесу - зближення, а не відчуження. Однак російська сторона постійно порушує домовленості. І цим законопроектом ми показуємо іншу можливу модель взаємин. Якщо ми в найближчій перспективі не можемо звільнити ці території, тоді треба визнати, що це окуповані території. І цим законопроектом окремі райони Донбасу прирівнюють до окупованого Криму. Пропонуємо обмежити в ці регіони пересування людей, товарів і надання послуг. І паралельно скасувати вільну економічну зону "Крим", яка є справжньою "чорною дірою".

Так, звучать заперечення, що там наші громадяни, а ми порушуємо їхні права, і вони від нас відвернуться? Для "наших громадян" ми пропонуємо режим спецперепусток, який діятиме безпосередньо на лінії розмежування. Показав український паспорт, його звірили з базою даних (ми ж усе-таки живемо у 21 столітті) - отримай дозвіл. І людина зможе купити все необхідне на нашій території. Ба більше, у нас уже виникла ідея про створення вільної економічної зони на території України, яка межувала б з Кримом і окупованою частиною Донбасу. Приїжджайте на наші ринки і купуйте все за дешевими цінами. Ми не вводимо обмежень проти своїх громадян.

Я власне хотів сказати, що, як вважає, наприклад, Сергій Тарута, блокадою ми створюємо підстави для того, щоб зневірені жителі Донбасу записувалися в бандформування. З-під російського кордону по "дешеві товари" не наїздишся, тим паче, коли нема за що це робити.

Мова про те, щоб увести санкції не проти громадян, а суб'єктів підприємницької діяльності й окупаційних адміністрацій.

Але коли із зони АТО через територію України вивозять вугілля на експорт і ділки на цьому заробляють великі гроші, це ненормально. І цим ми фактично фінансуємо вбивство наших хлопців. Коли мені розповідають, що ці фірми зареєстровані на території України, я ставлю одне питання: ви вірите, що там такі білі і пухнасті бойовики, задурно пропускають ці вантажі? Я не вірю. І коли цей процес буде заборонено на законодавчому рівні, стане максимально просто з ним боротися: їде хура - контрабанда.

А зараз, наприклад, у багатьох кримчан ейфорія - вони прекрасно живуть і без України. Тільки вони не помічають, що "живуть" саме завдяки нашим товарам", - зазначив Левус.

Докладніше про те, як депутати-"самооборонівці" поставили на місце партійних "ділків" усередині "Народного фронту", про контрабанду пального на півдні України читайте в інтерв'ю LB.ua з депутатом нижче за посиланням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram