ГоловнаСвіт

Три міністри і спікер Сейму Польщі подали у відставку

Чиновники пішли у відставку через скандал з прослуховуванням

Три міністри і спікер Сейму Польщі подали у відставку
Фото: http://obozrevatel.com

Міністри охорони здоров'я, спорту, держскарбниці, а також спікер Сейму Польщі Радослав Сікорський заявили про те, що йдуть у відставку.

Про це повідомила прем'єр-міністр Польщі Ева Копач, передає Gazeta Polska.

"Сьогодні на мій стіл заяви про відставку подали Бартош Арлуковчіч (міністр охорони здоров'я), Анджей Бернат (міністр спорту), Влодімеж Карпінський (міністр держскарбниці), - розповіла Копач. Вона додала, що про намір піти у відставку також оголосив спікер сейму Радослав Сікорський.

Крім цього, від своїх посад відмовилися кілька заступників міністрів і керівник групи радників прем'єра, колишній міністр фінансів республіки Ян Ростовський. Зазначається, що міністри пішли у відставку у зв'язку зі скандалом з прослуховуванням розмов чиновників.

"Єдиним результатом річного розслідування справи про телефонні прослуховуваннях став гігантський витік інформації. Це підриває довіру до прокуратури. Тому я не прийму звіт генерального прокурора. Я вважаю, що єдиною установою, яка в змозі завершити справу, є прокуратура з новим генеральним прокурором", - зазначила прем'єр-міністр.

Копач додала, що координатор спецслужб Польщі Яцек Чихоцький "взяв на себе відповідальність за відсутність ефективності". Він пішов з посади координатора, але залишається керівником канцелярії прем'єр-міністра.

Нагадаємо, скандал виник 16 червня 2014 року після оприлюднення в ЗМІ телефонних розмов високопоставлених польських політиків. Було оприлюднено також аудіозаписи розмов, зокрема - міністра внутрішніх справ Бартломея Сенкевича та голови Нацбанку Марека Бельки. Чиновники, вживаючи ненормативну лексику, обговорювали рішення державних та особистих питань не цілком законними способами. Після оприлюднення записів тодішній голова Ради міністрів Польщі Дональд Туск навіть припустив оголошення дострокових парламентських виборів, якщо конфлікт не буде вичерпано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram