ГоловнаСуспільствоВійна

Порошенко нагородив захисників Донецького аеропорту

"Кіборг" Зубков отримав Зірку Героя України посмертно

Порошенко нагородив захисників Донецького аеропорту
Президент во время награждения "киборгов"
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко вручив державні нагороди українським військовим, які захищали Донецький аеропорт.

Серед нагороджених - "кіборги", батьки та дружини загиблих героїв, у тому числі й сім'я старшого лейтенанта Івана Зубкова, який, незважаючи на важке поранення, не залишив поле бою і до останнього продовжував боротьбу з ворогом.

"Кришився бетон, не витримував метал, обрушувалися стіни - "кіборги" стояли. Не здавалися ворогу навіть тоді, коли вони втрачали найдорожче - своє життя", - такими словами Президент почав церемонію нагородження.

Порошенко вручив Зірку Героя України (посмертно) батькам і дружині Івана Зубкова, відважного українського воїна, який, ризикуючи життям, врятував життя своїх побратимів у Донецькому аеропорту. Глава держави від імені всього українського народу подякував батькам героя за те, що вони виховали такого сина.

Фото: president.gov.ua

Фото: president.gov.ua

"Я пишаюся тим, що Україна має таких воїнів: важко поранені, вони не залишають своєї боротьби, не залишають бойових побратимів. Разом з Іваном Зубковим пішли у вічність непереможеними Юрій Осаулко, Василь Григор'єв, Руслан Коношенко. Дуже важливо, щоб ми пам'ятали про них. Я б дуже хотів, щоб їх іменами називалися вулиці і школи, бо це наше - наша війна за незалежність, за суверенітет і територіальну цілісність. Маючи таких воїнів, ми в цій війні обов'язково переможемо. Герої не вмирають", - сказав Президент.

Фото: president.gov.ua

Порошенко також подякував представникам Світового Конгресу українців та української діаспори з Канади, присутнім на церемонії, за допомогу і підтримку українських військовослужбовців, яку вони надали і продовжують надавати через проект "Підтримай солдата".

Товариші по службі Івана Зубкова продемонстрували невеликий фільм, присвячений героєві і захисту аеропорту в Донецьку.

Іван Зубков - заступник командира роти вогневої підтримки по роботі з особовим складом окремого аеромобільного батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади високомобільних десантних військ Збройних сил України. З 18 січня 2015 року безпосередньо брав участь у проведенні штурмових дій з деблокування підрозділів, які обороняли Донецький аеропорт. Старший лейтенант вміло керував оборонним боєм, у найскладніші моменти викликаючи вогонь артилерії на себе. Особисто прикриваючи відхід підрозділу, загинув у результаті підриву бойовиками другого поверху нового терміналу.

Нагадаємо, 4 червня Порошенко нагородив посмертно 280 бійців АТО на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram