ГоловнаЕкономікаФінанси

МВФ дасть Україні грошей без реструктуризації зовнішнього боргу

Друга людина у фонді дала зрозуміти, що МВФ переглянув свої вимоги.

МВФ дасть Україні грошей без реструктуризації зовнішнього боргу
Дэвид Липтон
Фото: www.snapthepix.com

Міжнародний валютний фонд кредитуватиме Україну, навіть якщо вона не зможе домовитися з приватними кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу.

"У нас є політика кредитування простроченої заборгованості, яка дозволяє нам продовжити кредитування держави, коли вона має заборгованість перед приватними кредиторами, якщо держава виконує всі інші зобов'язання, які вона взяла перед нами", - цитує Bloomberg першого заступника директора-розпорядника МВФ Девіда Ліптона. "Таким шляхом ми можемо рухатися вперед", - додав він.

Нагадаємо, раніше вимогу домовитися з кредиторами називали ключовою для отримання Україною другого траншу МВФ. Фонд хотів, щоб Україна домовилася до червня, щоб Рада директорів МВФ змогла затвердити виділення траншу.

Останню інформацію про переговори з приватними кредиторами Мінфін оприлюднив 5 червня. У телефонних переговорах сторони не дійшли компромісу - пропозиція, озвучена Спеціальним комітетом кредиторів стосовно формату реструктуризації українського боргу, залишилася незмінною. Вона полягає в перекладенні вимог кредиторів на рахунки Національного банку України. Мінфін вважає цю вимогу неприйнятною.

Україна в березні почала консультації про реструктуризацію виплат із власниками її євробондів, випущених до зміни влади в лютому минулого року. Влада сподівається заощадити протягом найближчих чотирьох років приблизно $15 мільярдів завдяки відстрочці погашення зобов'язань, зниженню купонних виплат та списанню частини основного боргу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram