ГоловнаПолітика

Главою ВРЮ став представник квоти Порошенка (оновлено)

Вища рада юстиції провела перше засідання з моменту обрання

Главою ВРЮ став представник квоти Порошенка (оновлено)
Фото: sips.gov.ua

Вища рада юстиції обрала своїм головою Ігоря Бенедисюка, суддю Вищого господарського суду, якого призначили до ради за квотою президента Петра Порошенка.

Таке рішення ухвалили на першому засіданні ВРЮ, на яке прийшли всі 17 членів ради, котрі склали присягу, повідомив кореспондент LB.ua.

За даними LB.ua, крім Бенедисюка на посаду голови ВРЮ претендував Микола Гусак, суддя Верховного Суду України, теж представник квоти Порошенка. Однак його кандидатуру не узгодили на Банковій, оскільки його рішення можуть бути "дуже непередбачуваними". Про це свідчить його робота у Верховному суді, де Гусак часто виступає з особливою думкою, розповіло джерело, близьке до ВРЮ. Водночас сам Гусак сказав, що не претендував на посаду глави ВРЮ за станом здоров'я.

Тому на розгляд членам ВРЮ винесли лише кандидатуру Бенедисюка, її підтримали одностайно.

Бенедисюкові 49 років. З 2003 року він є суддею Вищого госпсуду України, до цього працював суддею Київського апеляційного господарського суду, суддею арбітражного суду міста Києва, суддею Військового суду Київського гарнізону. У 1991-1994 роках був військовим суддею у російському Південно-Сахалінську.

Глава Вищої ради юстиції обирається на два роки, ним не може бути член ВРЮ, який входить до цього органу за посадою (міністр юстиції, генеральний прокурор, глава Верховного суду).

Оновлення. Заступником Бенедисюка 17 голосами "за" обрали Олексія Муравйова, суддю Вищого адміністративного суду, який потрапив у раду за квотою суддівського корпусу. Його кандидатуру запропонував сам Бенедисюк.

Вища рада юстиції є органом влади, відповідальним за формування суддівського корпусу. Вона вносить подання президенту України про призначення та звільнення суддів, розглядає скарги на суддів і прокурорів, веде дисциплінарне провадження щодо суддів Верховного та вищих судів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram