ГоловнаСуспільствоЖиття

Спроби гасити пожежу на нафтобазі у Василькові дуже небезпечні, - колишній заступник міністра МНС

Пожежа згасне сама, а у спробах загасити її можуть загинути люди.

Спроби гасити пожежу на нафтобазі у Василькові дуже небезпечні, - колишній заступник міністра МНС
Фото: EPA/UPG

Гасіння пожежі на нафтобазі у Василькові - марнування сил і засобів. Про це в коментарі LB.ua зазначив колишній заступник міністра надзвичайних ситуацій Володимир Антонець.

"Треба було загасити вогонь учора, поки він не охопив усю площу сховища, - говорить експерт. - А тепер, коли ситуація вийшла з-під контролю, потрібно чекати, поки пожежа сам загасне. Гасити її - марнування сил і засобів, і це дуже небезпечно для пожежників, які беруть участь в операції, тому що продовжують вибухати цистерни".

За останніми даними, в процесі гасіння пожежі вже загинула 1 людина, троє зникли безвісти, 14 постраждали.

Водночас Антонець зазначив, що потрібно зупинити розповсюдження пожежі: "Є різні способи - оборювання, наприклад, певних ділянок. Потрібно стежити за напрямком вітру, за поведінкою вогню, щоб убезпечити прилеглі території".

Він також наголосив, що для жителів Василькова та Києва пожежа не становить загрози: "Ці хмари швидко розсіюються".

Нагадаємо, в.о. начальника ГУ ДСНС України в Києві Валерій Борис на оперативному брифінгу в районі Глевахи заявив, що такої пожежі, яка вирує на нафтобазі "БРСМ-Нафти", в Україні не було із 60-х років минулого століття. У 1964-му сталася пожежа в Державній публічній бібліотеці Академії наук України (нині - ЦНБ ім. В. І. Вернадського). Бібліотека горіла майже добу, в пожежі згоріло близько 500 тисяч одиниць літератури - це приблизно 20% усього книжкового фонду.

Водночас Володимир Антонець каже, що відтоді в Україні було багато серйозних пожеж. "Наприклад, коли у 2007-му ліс горів під Херсоном - 7 тис. гектарів. А поруч було два села, і всередині постраждалої від пожежі території - військова частина зі складом невивезених ракет. І фронт рухався дуже швидко, вітер був 20 м за секунду".

Генерал-полковник Володимир Антонець був заступником міністра надзвичайних ситуацій з 2005-го по 2010 рік.


Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram