>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Італійський адвокат шокований кількістю "договірняків" в українському футболі

"Вірус" дістався і Прем'єр-ліги

Італійський адвокат шокований кількістю "договірняків" в українському футболі
Фото: http://olimpik.com.ua

Гендиректор Federbet Франческо Баранка, який є борцем проти договірних матчів і матчів "на тоталізатор", заявив, що український футбол став одним з найбільш корумпованих у світі. Про це Баранка повідомив Європарламент, презентуючи свою доповідь про "темний бік" футболу. Доповідь являє собою зведення цифр з букмекерських контор і бірж, у яких зробили нереально великі ставки на окремі футбольні матчі. Він називає їх "дивними". Україна за цим показником посідає перше місце. В інтерв'ю Tribuna.com Баранка зазначив, що він шокований кількістю бруду в нашому футболі:

"В Україні мова йде здебільшогопро лігах U-19 і U-21. Ми почали стежити за цими чемпіонатами в листопаді і сьогодні можемо сказати точно, що вони тотально корумповані. Цей вірус перекочував в першу лігу, а під кінець сезону ми чітко зрозуміли, що він проник і в Прем'єр-лігу. Феномен України - це величезна різниця у кількостях поставлених грошей між нормальними матчами і матчами із заздалегідь фіксованим результатом. Наприклад, в одному з поєдинків однакового рівня поставлена сума становила 30 євро, а в іншому - 500 000 євро. Як таке може бути?

Перший "дивний" з точки зору ставок матч, помічений нами, - це U-21 "Іллічівець" - "Металург Запоріжжя" у грудні. Якщо не помиляюся, того ж дня дубль "Карпат" програв "Чорноморцю", і там теж поставили дикі, нереальні суми. Після нового року дуже виділявся "Миколаїв". Тобто, спочатку U-19, U-21, потім перша ліга. Ми прогнозували, що ця послідовність, врешті-решт, дійде до Прем'єр-ліги. Так і вийшло, все логічно. В останніх турах вищого дивізіону були зафіксовані божевільні ставки на "тотал більше". Наприклад, у матчі "Олімпік" - "Металіст" (2:1) 17 травня робилося все, щоб отримати потрібний "тотал більше 2.5". Реально все! Те саме стосується гри "Іллічівець" - "Олімпік" (4:1). За рухом ставок ще до матчу було зрозуміло, що буде "тотал більше 2.5" і переможе перша команда. Під час матчу вони робили все, щоб так і сталося.

"Олімпік Донецьк" - команда, найбільш залучена у такі дивні матчі. Також дуже часто фігурують молодіжні команди "Говерли".

Я був справді шокований. Ми говорили про Україну, тому що реально стурбовані тим, що відбувається. Відтоді, як я побував на зустрічі з представником Федерації футболу України Ігорем Кочетовим кілька тижнів тому. Я проаналізував рух ставок, подивився нарізки матчів юніорських команд U-19 і чемпіонату дублерів U-21 і дійшов висновку: це літо - останній шанс для України почати боротьбу проти вірусу. Адже можна легко втратити весь футбол. Якщо вони починають підробляти результати матчів в такому юному віці, що буде, коли вони стануть старшими?".

Зазначимо, Баранка був серед ініціаторів легендарного "Моджигейта" (скандал, через який "Ювентус" вилетів у нижчий дивізіон), а також свіжого скандалу, унаслідок якого за грати сіли 50 гравців, тренерів, спортивних та генеральних директорів клубів італійських нижчих ліг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram