ГоловнаПолітика

Закони про декомунізацію оскаржили в КС

Суд вивчає, чи відкривати провадження за поданням

Закони про декомунізацію оскаржили в КС
Фото: EPA/UPG

Депутати Верховної Ради скерували в Конституційний Суд подання з проханням визнати закони про декомунізацію неконституційними.

Про це повідомляє прес-служба КС.

Продання з приводу законів "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні", "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 роках", "Про правовий статус і пам'ять борців за незалежність України у XX столітті", "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки" надійшли до суду в п'ятницю. Три перші подання скерували 50 депутатів, останнє - 49.

Згідно з регламентом Конституційного Суду, подання передано на вивчення в секретаріат.

Тепер КС повинен або відкрити провадження за поданнями, або відмовити в цьому.

Оскаржити закони про декомунізацію раніше обіцяли депутати від "Опозиційного блоку".

Нагадаємо, всі чотири законопроекти були прийняті парламентом 9 квітня цього року.

Перший закон закон перейменовує День Перемоги в День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Другий закон наказує розсекретити архіви Комітету державної безпеки Радянського Союзу й інших репресивних органів СРСР та інших держав, які існували на території України.

Третій визнає учасниками боротьби за незалежність армію УНР, армію ЗУНР, Карпатську Січ, УВО, ОУН, УПА, Українську головну визвольну раду, Українську Гельсінкську групу й інші схожі організації. Він передбачає відповідальність для громадян України й іноземців, які публічно проявляють зневажливе ставлення до учасників за незалежність України у 20 столітті.

Четвертий забороняє комуністичну символіку і публічне заперечення злочинного характеру тоталітарних режимів. Крім того, місцева влада зобов'язана перейменувати області, райони, міста, села, вулиці та інші об'єкти топоніміки, які мають радянські назви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram