ГоловнаКультура

Заборона російських фільмів набула чинності

Телеканали повинні позбутися серіалів про російських силовиків.

Заборона російських фільмів набула чинності
Кадр из фильма "Крым. Путь на Родину" Андрея Кондрашова

4 червня набув чинності закон про заборону російських фільмів.

Документ ухвалено 5 лютого, підписано Президентом 2 квітня й опубліковано в "Голосі України" 4 квітня. У прикінцевих положеннях документа обумовлено, що він набирає чинності через два місяці після опублікування.

Документ вводить нову статтю 15-1 до закону про кіно, яка забороняє розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію органів держави-агресора (такий статус має тільки Росія) і радянських органів державної безпеки (ВНК, ОГПУ, НКВС, КДБ і т.д.). Заборона чинна для таких фільмів незалежно від країни виробництва, знятих з 1 серпня 1991 року.

Одночасно вводиться заборона трансляції будь-яких фільмів, знятих фізичними та юридичними особами держави-агресора після 1 січня 2014 року.

Читайте: Мінкульт роз'яснив, які російські фільми підпали під заборону

Популяризація органів держави-агресора чи СРСР визначена як наявність їхніх співробітників серед позитивних героїв або як показ діяльності таких органів у позитивному світлі. Крім того, під заборону потрапляють фільми, в яких прямо або побічно ставиться під сумнів територіальна цілісність України, виправдовується окупація Криму чи Донбасу, показана перевага росіян над українцями.

За показ російських фільмів загрожує штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат за перший зафіксований випадок і 50 мінімальних зарплат за кожен наступний.

Водночас у законі про телебачення і радіомовлення окремо прописана заборона фільмів за участю акторів, музикантів, авторів сценарію, режисерів, продюсерів, які потрапили до спеціального переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці (повинен публікуватися на сайті Мінкульту).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram