ГоловнаСвіт

Міноборони РФ підробило супутникові знімки щодо MH17, - розслідування

Мапи Google підтвердили брехню Кремля про малайзійський літак

Міністерство оборони Росії в липні минулого року використовувало підроблені фотографії, щоб звинуватити Україну в аварії лайнера Malaysia Airlines. До такого висновку дійшли розслідувачі британського сайту Bellingcat.

21 липня 2014 року МО РФ провело брифінг після публікації супутникових знімків зі сходу України, на яких нібито була відображена активність українського ППО 17 липня, коли впав MH17. Через кілька днів СБУ спростувала справжність цих фотографій, але МО РФ відкинуло висновки Україні.

Одна з фотографій повинна була показати, що щонайменше одна самохідна пускова установка "Бук" і три машини підтримки відсутні на українській військовій базі на північ від Донецька 17 липня.

Фото: mil.ru

Ще одна - що дві самохідні установки "Бук" і ще одна українська бойова машина знаходилися на південь від села Зарощенське.

Фото: mil.ru

Однак методом перевірки рівня помилок (Error Level Analysis, ELA) вдалося встановити, що хмара в крайній лівій частині першого знімка була додана під час його редагування. Зроблено це було для того, щоб приховати той факт, що фотографія була зроблена щонайменше за місяць до падіння - а саме в проміжок часу з 1 червня 2014 року до 18 червня 2014 року. Встановити це вдалося за допомогою порівняльного аналізу з супутниковими знімками карт Google. На місці хмари насправді повинна була знаходитися лісопосадка, яка до дати авіакатастрофи була вирубана.

Другий знімок від МО РФ також виявився підробкою. По-перше, метод ELA виявив, що зображення військової техніки на ньому характеризуються радикальною відмінністю рівня помилок від навколишніх елементів ландшафту, тобто фото піддавалося цифровому редагуванню. Порівняння ландшафту на фотографії з супутниковими знімками з Google Earth також показало, що вона була відзнята щонайменше раніше від 15 липня, тобто до падіння "Боїнгу".

"Наш аналіз всіх трьох зображень ясно і недвозначно показав, що ці зображення зазнали змін. З високою ймовірністю можна стверджувати, що значна частина змісту кожного зображення піддалася цифровому редагуванню. Фото піддалися цифровому редагуванню за допомогою ПЗ Adobe Photoshop CS5", - йдеться у публікації.

"Окрім того, встановлено, що всі три супутникові знімки були зроблені до 17 липня 2014 року. Ймовірність того, що МО РФ випадково невірно датувало опубліковані фотографії, можна виключити. 21 липня 2014 року Міністерство оборони Російської Федерації представило світовій громадськості відредаговані і хибно датовані супутникові знімки, щоб звинуватити українську армію в збитті MH17", - стверджують дослідники.

Брифінг Міноборони Росії від 21 липня 2014 року

Нагадаємо, катастрофа лайнера авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам - Куала Лумпур, сталася 17 липня 2014 року в Донецькій області. Країни Заходу і України вважають, що літак збили проросійські сепаратисти. У Росії висувалися найрізноманітніші версії з цього приводу, але згідно з найсвіжішою - ракета була запущена з "Бука", але не сепаратистами, а українськими військовими.

Эта последняя версия подтверждалась в том числе и этими двумя снимками, которые оказались фальшивкой.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram