ГоловнаПолітика

Клімкін та Штайнмаєр закликали забезпечити повний доступ ОБСЄ на Донбасі

Бойовики неодноразово не допускали спостерігачів в окуповані ними міста

Клімкін та Штайнмаєр закликали забезпечити повний доступ ОБСЄ на Донбасі
Министр иностранных дел Германии Франк-Вальтер Штайнмайер (справа) и министр иностранных дел Украины Павел Климкин на пресс-конф
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін і федеральний міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликали забезпечити повний доступ спеціальної місії ОБСЄ на Донбасі.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби українського МЗС.

"Павло Клімкін та Франк-Вальтер Штайнмаєр висловили надію на конструктивний підхід Росії до вирішення ключових питань Мінського процесу - відведення важкого озброєння, деескалація навколо Широкино, активізація процесу обміну заручниками. Особливий акцент було зроблено на необхідності забезпечення повного і безперешкодного доступу СММ ОБСЄ для моніторингу відведення зброї та контролю над україно-російським кордоном", - сказано в повідомленні.

Міністри підкреслили відсутність альтернативи Мінським домовленостям для відновлення миру і стабільності на Донбасі.

"Сьогодні ми обговорили ситуацію з безпеки, і Франк-Вальтер висловив стурбованість її погіршенням в останні дні. Це те, що спостережна місія ОБСЄ досі не може контролювати численні ділянки там, де переховують важку зброю. Звичайно, це необхідність посилення місії ОБСЄ, звичайно, це необхідність вирішального прогресу на шляху обміну заручниками, а також політичний процес", - заявив Клімкін за підсумками переговорів з німецьким колегою.

При цьому він також повідомив, що поінформував Штайнмайєра про недопуск місії ОБСЄ з бюро з демократії і прав людини, які мали здійснити оцінку того, що потрібно зробити для підготовки вільних і чесних виборів на Донбасі.

Нагадаємо, Штайнмайєр 29 травня прибув до Києва. Він заявив, що режим припинення вогню на Донбасі порушується щодня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram