ГоловнаЕкономікаФінанси

Кредитори пропонували Україні продовжити борги до 2025 року

Мінфін відмовився від реструктуризації без списань.

Кредитори пропонували Україні продовжити борги до 2025 року
Фото: rian.ru

Комітет утримувачів українських єврооблігацій на чолі з фондом Franklin Templeton пропонував Україні реструктуризувати борг через обмін на нові папери з термінами погашення аж до 2025 року і зниженими процентними виплатами, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на джерело, знайоме з пропозицією.

Його відправили ще 9 травня, і воно не влаштувало Міністерство фінансів України, яке наполягає на тому, що реструктуризація повинна мати і третій елемент - списання номінальної вартості облігацій.

Запропоновані продовження термінів облігацій варіюються від випуску до випуску і разом зі скороченням купонних платежів на $500 млн дозволять Україні заощадити $15,8 млрд за період до кінця 2018 року, розповіло джерело. Це більше, ніж мета, поставлена МВФ ($15,3 млрд), але в наступні роки Україні доведеться виплачувати вищі купони, а також поступово повертати (амортизувати) основний борг. Нові облігації амортизуються - погашаються не однієї сумою, а частинами, паралельно з виплатами відсотків.

График выплат по госдолгу
Фото: bloomberg.com
График выплат по госдолгу

Мінфін України наполягає, що реструктуризація повинна включати скорочення основної суми боргу, тобто номінальної вартості облігацій.

Крім Franklin Templeton, до комітету входять BTG Pactual Europe LLP, TCW Investment Management Co. and T. Rowe Price Associates Inc. Разом вони володіють боргом України на 8,9 млрд доларів і узгоджують свої дії з утримувачами боргу ще на 1,1 млрд.

Нагадаємо, що для отримання другого траншу МВФ Україна повинна домовитися з кредиторами про зменшення виплат за боргами на 15,3 млрд доларів протягом найближчих чотирьох років. Україна наполягає на списанні частини цього боргу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram