ГоловнаПолітика

МВС висунуло Петру Мельнику нові звинувачення

Екс-ректору закидають вимагання "благодійних внесків"

МВС висунуло Петру Мельнику нові звинувачення
Фото: www.day.kiev.ua

МВС 28 травня оголосило про підозру екс-ректору податкового університету, колишньому нардепу від Партії регіонів Петру Мельнику.

Як повідомлено на сайті міністерства, з березня 2010-го по квітень 2013 року Петро Мельник, перебуваючи на посаді ректора Національного університету Державної податкової служби України, отримав від студентів хабарів на загальну суму 63 тисячі гривень.

Встановлено, що для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра студенти переказували кошти як "благодійні внески" на зазначені екс-ректором реквізити.

Охочих вчитися на п'ятому курсі та отримати ступінь магістра (спеціаліста) Мельник особисто запрошував на прийом, де під час бесіди пропонував "допомогти" студентам з подальшим навчанням.

Якщо студенти погоджувалися, Мельник передавав їм картки з реквізитами для переказу коштів на поточні рахунки підконтрольної йому юридичної особи - Ірпінської фінансово-юридичної академії.

Потім кошти, які надходили як безповоротна фінансова допомога, переказували іншим підприємствам, у тому числі з ознаками фіктивності. При цьому "благодійних внесків" не використовували на потреби Національного університету Державної податкової служби України.

Мельника повідомлено про підозру у злочинах за ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч.2,3 ст.368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою) Кримінального кодексу України. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі. Тривають слідчі дії.

Нагадаємо, екс-ректора Петра Мельника затримали 23 липня 2013 року під час отримання хабара у розмірі 40 тисяч і 80 тисяч гривень, які він вимагав від двох громадян України за вступ до Нацуніверситету податкової служби, який він очолював. Суд обрав запобіжний захід - домашній арешт. А 9 серпня 2013 року стало відомо, що Мельник втік, позбувшись електронного браслета. 1 квітня 2014 року Мельник повернувся в Україну. Його затримали, але потім звільнили під заставу 609 тис. грн.

З липня 2014 року Ірпінський міський суд Київської області розглядає справу про обвинувачення Мельника в отриманні хабара 120 тис. гривень за сприяння у зарахуванні двох абітурієнтів до Податкової академії. Вироку у справі не виносили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram