ГоловнаЕкономікаДержава

СБУ порушила справу з приводу зберігання державної нафти на заводах Коломойського

Державному бюджету завдано збитків на півмільярда гривень

СБУ порушила справу з приводу зберігання державної нафти на заводах Коломойського
Игорь Коломойский

Служба безпеки України розслідує факти зловживань посадових осіб "Укртранснафти" під час укладання угод на зберігання нафти, витісненої з магістральних нафтопроводів (технологічної нафти).

Як повідомляє прес-центр СБУ, у квітні 2014 року керівництво ПАТ "Укртранснафта", єдиним засновником та учасником якого є держава в особі ДП "Нафтогаз України", уклало низку договорів із комерційними структурами на безоплатне зберігання в їхніх резервуарах технологічної нафти з магістральних нафтопроводів. Угоди уклали на рік з правом пролонгації після закінчення дії на тих самих умовах.

Проте потім менеджери "Укртранснафти" уклали додаткові угоди до договорів, за якими зменшили терміни безкоштовного зберігання нафти до 90 діб. Після завершення безкоштовного періоду посадові особи, порушуючи вимоги Закону України "Про здійснення державних закупівель", без проведення відповідних торгів уклали нові договори з підприємцями вже на платних засадах.

Зокрема 2014 року вартість зберігання нафти в комерційних резервуарах коливалася від 1,78 до 3,20 гривень за 1 тонну нафти на добу, а у 2015 році ціна зросла вже до 6,20 гривень. У рамках укладених договорів ПАТ "Укртранснафта" протиправно перерахувало приватним підприємцям 456 млн 437 тис. гривень. Тож державному підприємству було завдано збитків майже на півмільярда гривень.

Головне слідче управління Служби безпеки України відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, з жовтня 2013 року по вересень 2014 року із системи магістральних нафтопроводів "Укртранснафти" витіснили 628,4 тисячі тонн нафти компанії. Своїх резервуарів компанії не вистачило, тому 388500 тонн закачали в резервуари "Укртатнафти" (239,9 тис.), НПК "Галичина" (46,7 тис.) і "Нафтохіміка Прикарпаття" (101,9 тис.). Усі ці заводи контролює Ігор Коломойський.

"Укртранснафту" донедавна очолював Олександр Лазорко - ставленик Коломойського. Зміна топ-менеджера супроводжувалася конфліктом, але в підсумку держава таки здійснила її. Тимчасово виконувачем обов'язки став Роман Сидорак

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram