ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Вчені НАНУ створили унікальні пов'язки для лікування бійців АТО

Фізики готові організувати виробництво гідрогелю для військових

Українські вчені з Інституту фізики НАН створили унікальні перев'язувальні матеріали на основі радіаційно зшитих гідрогелів для лікування бійців АТО, повідомляється на сайті Академії наук.

Гідрогель на 90-95% складається з води, до якої додають розчинені у воді полімери - вони змушують речовина загуснути, утворюючи міцну і пружну консистенцію на зразок желе або мармеладу. Опромінення цього матеріалу радіацією створює з нього тривимірну структуру на зразок губки з комірками менш ніж одна тисячна міліметра.

Фото: nas.gov.ua

Пов'язка на основі обробленого таким способом гідрогелю має форму пластинки товщиною 3-5 міліметра і розміром 10х10 або 10х20 сантиметрів. Накладення цього матеріалу безпосередньо на ушкоджену шкіру дає миттєвий ефект знеболювання - вода, яка має високу теплоємність, відразу ж охолоджує рану і зупиняє процес руйнування тканин.

Така пов'язка абсолютно стерильна за рахунок радіаційного опромінення і очищає рану, видаляючи з неї різні виділення - кров, секрет, фібрин і змертвілі тканини. Гідрогелеві пов'язки виконують дезінфекційну функцію (лікарські препарати можна додавати як на стадії виробництва гідрогелю, так і наносити на поверхню вже накладеної пов'язки).

Цей матеріал пропускає рідини, тому його можна поливати знеболюючими, кровоспинними, антисептичними та іншими лікарськими препаратами. Але при цьому величина комірок гідрогелю не дозволяє проникати крізь них мікробам, тому пов'язка виконує ще й захисну функцію.

Така пов'язка не прилипає до рани, що робить процедуру її зняття абсолютно безболісною. Водночас вона прозора, що дозволяє лікарям контролювати стан рани, не знімаючи пов'язку. Гідрогелева пов'язка майже герметична, тому її можна використовувати для попередження загрози відкритого пневмотораксу - травматичної розгерметизації грудної клітки.

Виробництво гідрогелів вимагає потужного джерела іонізаційного випромінювання. Такий пристрій є в розпорядженні Інституту фізики, готовий виробляти близько 100 тисяч квадратних сантиметрів радіаційно зшитого гідрогелю на добу. Однак наразі участь вчених інституту у розробці цієї технології є виключно волонтерською. У бюджеті грошей на ці цілі не передбачено.

Нагадаємо, волонтери купують схожі пов'язки BurnTec по 3-6 доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram