ГоловнаПолітика

Яценюк попросив БДІПЛ перевірити готовність Донбасу до виборів

Прем'єр виключив проведення голосування під дулом пістолета.

Яценюк попросив БДІПЛ перевірити готовність Донбасу до виборів
Фото: Макс Требухов

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк попросив Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) перевірити, чи готовий Донбас до проведення місцевих виборів згідно з умовами мінських угод. Про це він сказав в інтерв'ю The Financial Times.

"Ми попросили БДІПЛ підтвердити, чи відповідають стандартам ОБСЄ та БДІПЛ нинішні умови в Донецьку та Луганську. Тож ми готові провести вільні та справедливі вибори. Але немає жодних шансів провести такі вибори під дулом пістолета Росії. Ми будемо проводити вибори - і нове, законне керівництво отримає особливий статус. Ми не можемо надати цей спеціальний статус терористам. Ми хочемо говорити із законно обраними чиновниками з Донецька і Луганська", - заявив він.

Основною умовою для цих виборів, на його думку, є реальне припинення вогню. "Я завжди кажу: послухайте, але якщо це припинення вогню, поясніть мені, що це означає? Ми втратили близько 90 українських солдатів після запровадження режиму припинення вогню, понад 400 отримали поранення", - сказав прем'єр-міністр.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко заявляв, що нинішні очільники ДНР і ЛНР зможуть узяти участь у місцевих виборах на Донбасі. При цьому він наголошував, що вибори мають відбутися за українським законодавством і світ повинен визнати їх. Також вибори можуть пройти тільки після виведення звідти озброєних бойовиків і після деокупації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram