ГоловнаЕкономікаБізнес

Норвегія випередила Росію у поставках газу Західній Європі

Європейські компанії притримують купівлю російського газу

Норвегія випередила Росію у поставках газу Західній Європі
Фото: Макс Левин

Норвегія стала найбільшим постачальником газу в Західну Європу наприкінці 2014 - початку 2015 року, витіснивши Росію на друге місце, інформує агентство "Рейтер" з посиланням на статистичні дані експортерів двох країн.

У четвертому кварталі 2014 року і першому кварталі 2015-го Норвегія експортувала 29,5 мільярда кубометрів і 29,2 мільярда кубометрів палива відповідно, повідомив трубопровідний оператор цієї країни Gassco.

Водночас Росія продала в регіон 19,8 мільярда і 20,29 мільярда кубометрів палива, як випливає зі звітності російського газового монополіста "Газпрому" і з повідомлень його представників.

Ця статистика охоплює продаж російського і норвезького газу в 11 країнах Західної Європи - найбільшому енергетичному ринку ЄС. Дані не включають продажи у Східній Європі, а також у Туреччині, яка є другим після Німеччини покупцем палива з РФ.

У 2012 році Норвегія погодилася проявляти гнучкість в ціноутворенні і випередила Росію у поставках, проте вже у 2013 році частка РФ знову зросла після того, як Газпром почав надавати знижки найбільшим покупцям в ЄС, а Норвегія обмежувала виробництво на родовищі Troll.

Цього року кілька європейських компаній не поспішають із купівлею російського газу, чекаючи, поки ціни на газ знизяться, слідуючи за цінами на нафту з лагом від шістьох до десятьох місяців, тоді як Норвегія наростила видобуток.

Згідно з даними ЄС, РФ була найбільшим постачальником з часткою в імпорті Європи 42 відсотки у 2014 році після 43 відсотків у 2013-му. Частка Норвегії в імпорті минулого року виросла до 38 відсотків з 34 відсотків у 2013 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram