ГоловнаСвіт

Саміт "Східного партнерства" підтримав будівництво газопроводу в обхід Росії

Ризький саміт схвалив розширення SCP, TANAP і TAP

Саміт "Східного партнерства" підтримав будівництво газопроводу в обхід Росії
Фото: open.by

Саміт "Східного партнерства" у Ризі підтримав створення "Південного газового коридору", який з'єднає Євросоюз з каспійським регіоном в обхід Росії.

Відповідна інформація міститься у підсумковій декларації саміту.

У підсумковій заяві саміту наголошується, що його учасники "привітали прогрес у будівництві енергетичних інфраструктурних проектів, в тому числі "Південного газового коридору", особлива роль у створенні якого належить Азербайджану". Також вони закликали розширити Південнокавказький, Трансанатолійський і Трансадріатичний газопроводи. Крім того, саміт підтримав реверсні поставки газу в Україну через Польщу, Угорщину і Словаччину.

Дводенний саміт "Східного партнерства" відкрився в Ризі 21 травня. У цьому проекті ЄС, направленому на розвиток зв'язків з колишніми республіками СРСР, беруть участь Україна, Молдова, Грузія, Азербайджан, Вірменія та Білорусь. Перші три країни у 2014 році підписали угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Раніше, 9 грудня 2014 року, єврокомісар з Енергосоюзу Марош Шефчович анонсував проект створення "Південного газового коридору". У ньому можуть взяти участь Іран, Ірак, Туркменістан, Азербайджан і Туреччина. За оцінкою Шефчовича, трубопровід коштуватиме близько $45 млрд. Таким чином ЄС спробує знизити залежність від російських енергоносіїв. Наразі РФ забезпечує близько третини потреби Європи в газі.

Південнокавказький газопровід (Баку - Тбілісі - Ерзурум, SCP) веде від великого азербайджанського родовища Шах-Деніз через Грузію до Туреччини. Територією Туреччини азербайджанський (каспійський) газ піде по Трансанатолійського газопроводу (TANAP). Трансадріатичний трубопровід (TAP) створить можливість доставляти азербайджанський газ ще далі - до Греції, Албанії та Італії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram