ГоловнаСуспільствоВійна

Правозахисники звинуватили в тортурах обидві сторони конфлікту на Донбасі

Організація Amnesty International підготувала доповідь про утримання полонених

Правозахисники звинуватили в тортурах обидві сторони конфлікту на Донбасі
Пленные украинские военные
Фото: стоп-кадр видео

У зоні бойових дій на Донбасі зафіксовано випадки застосування тортур і вбивства полонених з обох сторін конфлікту.

Про це йдеться у звіті правозахисної організації Amnesty International.

"36-сторінкова доповідь дає переконливі докази частих і поширених фактів жорстокого поводження з ув'язненими з боку широкого кола викрадачів з обох сторін конфлікту", - йдеться в повідомленні.

Колишні полонені розповідали, як їх били, ламали їм кістки, катували електрошокерами, підвішували до стелі, позбавляли сну, погрожували вбивством і відмовляли в медичній допомозі.

Повідомляють, що доповідь підготовлено на підставі даних, які правозахисники зібрали навесні 2015 року у військових, 17 із яких були в полоні у бойовиків "ДНР" - "ЛНР" і 16 - у ЗСУ, СБУ й інших правоохоронних органів України. Окремо в доповіді винесено розповідь чоловіка, який побував у полоні "Правого сектору" - в дитячому таборі. За його словами, там само перебувала "дюжина цивільних осіб", яких нібито жорстоко катували і вимагали гроші в них і членів їхніх сімей.

Amnesty International закликає ООН відправити в Україну місію експертів для відвідин полонених, зокрема в неофіційних місцях утримання.

"Прокиївські сили і сили сепаратистів повинні припинити ці злочини і переконатися, що всі бійці під їхнім контролем знають про наслідки згідно з міжнародними законами за насильство над полоненими під час військового конфлікту", - заявив директор програми Європи та Центральної Азії Amnesty International Джон Дальхізен.

Нагадаємо, раніше правозахисники Amnesty International зажадали розслідувати страти і тортури українських військових на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram