ГоловнаПолітика

Засудження анексії Криму залишиться в декларації Ризького саміту

Проти такого формулювання в документі виступали Білорусь і Вірменія

У підсумковій декларації саміту учасників програми ЄС "Східне партнерство" в Ризі залишиться формулювання із засудженням незаконної анексії Росією українського Криму, проти якої виступали Білорусь і Вірменія.

Але при цьому до тексту декларації як компроміс внесуть і згадку про те, що ці дві країни голосували проти такого визнання в Генеральній асамблеї ООН, повідомляє "Радіо Свобода".

"ЄС підтверджує свої позиції, проголошені в Спільній заяві на саміті ЄС - Україна 27 квітня, включно з позицією щодо незаконної анексії Криму і Севастополя. Учасники саміту підтверджують свої позиції щодо резолюції Генеральної асамблеї ООН 68/262 про територіальну цілісність України", - йдеться в нинішньому тексті проекту декларації.

Президент України Петро Порошенко, коментуючи в Ризі небажання Мінська і Єревана погоджуватися на згадку про нелегальність анексії Криму, заявив, що ситуація з анексією Криму "визнана всім світом", а якщо Білорусь недостатньо рішуча, щоб визнати це, то "це проблема Білорусі, а не ЄС".

Член Європейського парламенту від Німеччини Ельмар Брок, зі свого боку, заявив у Ризі, що президент Вірменії Серж Саргсян "перебуває під неймовірною загрозою з боку росіян", бо, за його словами, якщо Вірменія залишиться без підтримки і військ Росії, то конфлікт за Нагірний Карабах виграє Азербайджан.

Польський євродепутат Яцек Саріуш-Вольський нагадав, що територія суверенної держави України, з Кримом і Донбасом, зазнала вторгнення, частину її анексувала і окупувала третя сторона - Росія. "Це твердження, ця позиція не можуть бути предметом переговорів - так само, як не є предметом переговорів твердження, що вірмени стали жертвами геноциду", - заявив він.

Як повідомлялося, раніше агентство Reuters повідомило, що Вірменія і Білорусь заявили про відмову підписувати підсумкову декларацію, якщо в ній буде будь-яка згадка про нелегальність анексії Росією українського Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram