ГоловнаСвіт

Французький депутат запропонував використовувати "Містралі" для порятунку мігрантів

Французький законодавець запропонував обладнати на вертольотоносцях шпиталі.

Французький депутат запропонував використовувати "Містралі" для порятунку мігрантів
"Мистраль"
Фото: EPA/UPG

Депутат Національних зборів Франції Тьєррі Маріані запропонував французькому уряду в разі зриву угоди з Росією продати вертольотоносці типу "Містраль" Євросоюзу і використовувати їх для порятунку мігрантів у Середземному морі.

Про це пише французька газета Le Figaro.

"Це дозволило б зберігати максимальну кількість життів, а також розглядати запити на надання притулку на борту кораблів. І якщо завтра в одній із середземноморських країн станеться криза, ми матимемо можливість послати кораблі ("Містралі" - ред.) для порятунку європейських громадян", - зазначив французький політик. Він вважає, що із цією метою на суднах можна обладнати шпиталі.

"Що таке €1 млрд для Європи, яка нарікає на відсутність сил і кораблів", - запитує Маріані.

За його словами, "рішення про накладення ембарго на Росію ухвалено на знак солідарності з північними країнами Європи". Тепер, вважає Маріані, час їм відповісти взаємністю.

Контракт на постачання двох вертольотоносців укладено між французькою DCNS/STX і Рособоронекспортом у 2011 році. Франція мала передати перший корабель "Владивосток" у листопаді 2014 року, анонсували дату 14 листопада, проте цього так і не відбулося. Росія вимагає від Франції або передати кораблі, або повернути гроші.

Раніше повідомляли, що Франція передала російській стороні свої пропозиції про розірвання контракту. Пропозиції передбачають повернення РФ близько €785 млн, які вона зможе отримати лише після видачі російським урядом письмового дозволу на продаж кораблів третій стороні.

Газета Want China Times з посиланням на китайське видання Duowei News повідомляла, що Франція може продати "Містралі" Китаю. За повідомленням газети, потенційними покупцями кораблів можуть бути також Бразилія, Канада, Єгипет і Індія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram