ГоловнаПолітика

Рада має намір запровадити відеофіксацію порушень на дорогах

Законопроект відновлює практику "листів щастя".

Рада має намір запровадити відеофіксацію порушень на дорогах
Фото: Макс Левин

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект, який запроваджує відеофіксацію порушень правил дорожнього руху і нарахування штрафних балів водіям.

За ухвалення законопроекту №2562 проголосували 247 депутатів.

Документом запропоновано ввести автоматичну фіксацію порушень правил дорожнього руху за допомогою технічних засобів із функціями фото- та відеофіксації. Зокрема зазначають, що адміністративну відповідальність за порушення ПДР, зафіксовані в автоматичному режимі, нестимуть власники транспортних засобів.

Спочатку законопроект передбачав скасування презумпції невинуватості для водіїв за адміністративні порушення, проте цю норму домовилися вилучити.

Змінено і порядок стягнення штрафів. Оплатити штраф необхідно буде протягом 30 днів. Якщо власник автомобіля, водій не вкладуться в цей термін, буде застосовано пеню, яка становитиме подвійний розмір штрафу. Для оплати штрафу та пені буде відведено ще 30 днів. Якщо штраф і пеня не будуть оплачені, постанова про накладення штрафу передбачатиме примусове стягнення. Якщо штраф і пеня не будуть оплачені, правопорушника автоматично позбавлять права керувати транспортними засобами на 6 місяців.

Нововведенням у законопроекті є запровадження «штрафних балів». Кожному водієві щорічно нараховуватимуть по 150 балів. Запропоновано в разі фіксації порушень ПДР автоматично від загальної кількості балів громадянина, який скоїв правопорушення, відраховувати певну кількість балів.

Нагадаємо, п'ять років тому в Україні вже вводили автоматичну фіксацію порушень ПДР. Проте наприкінці 2010 року Конституційний Суд визнав неконституційною таку практику. Суд зазначив, що неправильно штрафувати власників транспортних засобів за порушення на їхніх автомобілях. Було також зазначено, що юридична відповідальність особи має індивідуальний характер, тобто саме правопорушник повинен відповідати за свої дії, а не власник автомобіля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram