ГоловнаСуспільствоЖиття

Обсяг нелегального ринку бурштину в Україні - понад $200 млн, - нардеп

Ціна на кілограм сировини стартує від 1500 доларів

Обсяг нелегального ринку бурштину в Україні - понад $200 млн, - нардеп
Фото: Надано Вадимом Кривенко

Нардеп від "Народного фронту" Вадим Кривенко - один із розробників законопроекту про регулювання нелегального видобутку бурштину. У бесіді з LB.ua він озвучив приблизні цифри, які крутяться в цій галузі.

"На чорному ринку України ціна стартує від $1500 за кілограм. У Китаї, де є кінцевий споживач - це вже $3000. А в Польщі за найпоширенішу фракцію 5-10 грамів дають $2500 за кілограм.

Тільки в Житомирській області в середньому протягом сезону (з березня по жовтень, коли немає сильних опадів) працюють близько 50 мотопомп. Одна така помпа видає за день 3-5 кг уже митого бурштину. Тобто це 150-250 кг на всю область тільки за день. Але є ще Рівненська та Волинська області.

Обсяг обороту бурштину в Житомирській області - приблизно $60-70 млн на рік. У Рівненській він ще вищий - близько $100 млн. У Волинській менший - близько $50 млн. Сумарно ми маємо близько $220 млн на рік. І цифри ці дуже приблизні, обсяги видобутку постійно зростають", - розповів Кривенко.

Нардеп також зазначив, що явище набуло такого масового характеру, що адміністративними заходами його вже не "задушити". Вихід один - легалізація цього сірого бізнесу.

Докладно про проблему читайте в тексті LB.ua нижче за посиланням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram