ГоловнаПолітика

Європейські експерти високо оцінили роботу України щодо введення безвізового режиму з ЄС, - МЗС

В уряді обіцяють виконати всі вимоги ЄС за півроку

Європейські експерти високо оцінили роботу України щодо введення безвізового режиму з ЄС, - МЗС
Фото: horoshienovosti.com.ua

Європейські експерти високо оцінили роботу нашої держави з виконання Україною другої фази Плану дій щодо лібералізації візового режиму з Європейським Союзом

Про це на брифінгу заявила перший заступник Міністра закордонних справ Наталія Галібаренко, повідомляє офіційний сайт Кабміну.

"Загальний висновок оціночних місій полягає в тому, що Україна здійснила великий обсяг роботи... З 15 напрямків, які підлягали оцінці, два вважаються повністю виконаними; вісім - майже виконаними, де залишилися незначні заходи, які не є принциповими; чотири напрямки розцінено як частково виконані, але з хорошою перспективою щодо подальшого прогресу; частково виконаними є лише критерії у сфері запобігання та протидії корупції", - зазначила Галібаренко.

Серед основних вимог ЄС - питання введення внутрішніх паспортів громадянина України у вигляді карти; удосконалення бази даних інформації, яка збирається про втрачені паспорти; автоматизація та захист персональних даних; підключення до бази Інтерполу за втраченими паспортами; надання первинної та вторинної правової допомоги шукачам притулків; створення дієвого та операційного Національного антикорупційного бюро.

"Але жодну з цих вимог я не можу назвати такою, яке не може бути реалізована протягом півроку", - сказала вона, підкресливши, що за оцінками ЄС, виконання Україною відповідних рекомендацій також є реальним протягом півроку.

"Навіть той факт, що у вересні-жовтні до нас знову прийдуть оціночні місії Європейської Комісії, свідчить про те, що ЄС сподівається: до цього часу у нас буде відповідний прогрес у виконанні рекомендацій", - зазначила заступник міністра.

За словами Галібаренко, зараз у рамках робочої групи підготовлено план першочергових заходів з виконання рекомендацій Єврокомісії. Зокрема, буде введено режим регулярних щотижневих відеоконференцій з представниками ЄС, в ході яких відбуватиметься обмін інформацією, а українська сторона буде звітувати про виконану роботу.

Перший заступник голови МЗС також зазначила, що європейські партнери чудово розуміють, що ситуація з безпекою на Сході - це не провина України, а прямі наслідки агресії Російської Федерації. "Але і ця проблема має свій алгоритм, і над її розв'язанням ми зараз працюємо з ЄС. І цей алгоритм, зокрема, передбачає певні заходи щодо інтеграції та повернення до нормального життя внутрішньо переміщених осіб", - підкреслила вона.

У свою чергу заступник міністра внутрішніх справ з питань європейської інтеграції Тигран Авакян зазначив, що роботу МВС у рамках виконання зобов'язань з євроінтеграції визнано однією з найкращих.

"Ми виконали практично всі зобов'язання Міністерства внутрішніх справ відповідно до рекомендацій ЄС. Ця робота триває, і вона стосується боротьби з організованою злочинністю, торгівлі людьми, видачі громадянам України біометричних паспортів та іншого", - підкреслив Тигран Авакян.

Він також зазначив, що практично всі дії МВС намагається звіряти з консультантами з ЄС, у тому числі це стосується реформування Міністерства.

"Ми будемо намагатися якомога більше залучати представників ЄС до процесу перетворення Міністерства внутрішніх справ з пострадянського міністерства на сучасний сервіс для населення, залучаючи при цьому максимальну кількість фахівців", - сказав Авакян.

Разом з цим заступник міністра юстиції Антон Янчук зазначив, що європейські партнери в цілому позитивно оцінили прогрес у впровадженні нового регулювання в контексті антикорупційної політики. У тому числі позитивно оцінено затвердження Антикорупційної стратегії до 2017 року, а також державної програми з реалізації цієї стратегії, Закону "Про Національне антикорупційне бюро" і нового закону "Про запобігання корупції".

"Щодо імплементації цього законодавства, то моніторинговий звіт містить низку рекомендацій для України, які вже виконуються. Ми готові до їх виконання в ті терміни, на які європейські партнери очікують", - зазначив він.

Перший заступник голови Державної прикордонної служби Василь Серватюк також акцентував на позитивних оцінках моніторингової місії з виконання Плану дій щодо лібералізації візового режиму з Європейським Союзом з боку прикордонної служби.

"Ми підготували достатню кількість фахівців, які можуть здійснювати біометричний контроль", - заявив він.

Серватюк підкреслив, що управління кордоном в цілому здійснюється на високому рівні, за винятком східної ділянки з об'єктивних причин. Також Україна повною мірою виконує угоду з Європейським Союзом про реадмісію.

"Міграційну ситуацію на українському кордоні європейські інституції не вважають загрозливою і розглядають як стабільну і контрольовану. Це підтверджується аналітичним звітом", - підсумував перший заступник голови Держприкордонслужби.

Нагадаємо, голова МЗС Павло Клімкін пообіцяв завершити реформи для безвізового режиму з ЄС до кінця року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram