ГоловнаКультура

Росія вивезла з Донецька до Ростова архів Стругацьких

Документи були в Донецьку у дослідниці творчості письменників.

Росія вивезла з Донецька до Ростова архів Стругацьких
Борис Стругацкий
Фото: Russian Look

Росія вивезла з окупованого Донецька в Ростов архів братів Стругацьких, що складається з рукописів практично всіх творів, написаних ними, а також їхнього листування і малюнків. У Донецьку він був у Світлани Бондаренко, голови видавництва "Сталкер", яка досліджувала творчість Стругацьких.

Про це пише ТАСС.

"Документи перекочували туди ще за життя Бориса Натановича з його дозволу. Там письменниця Світлана Бондаренко досліджувала ці матеріали, вона написала кілька книг про творчість Стругацьких, а також їй удалося відновити деякі твори в їхньому первинному вигляді", - розповів директор Фонду братів Стругацьких Сергій Арно.

У зв'язку з бойовими діями Бондаренко вирішила повернути рукописи і чернетки синові Бориса Стругацького в Петербург.

Вивезли архів із Донецька сьогодні, в ніч проти 16 травня. "У ніч із 15 на 16 травня архів перетнув кордон, пройшов російську митницю і зараз у Ростові", - заявив донецький письменник Владислав Русанов. Як повідомив інший донецький письменник Володимир Скобцов, передача архіву відбувалася за умов секретності. "До перетину російського кордону 15 травня, щоб уникнути провокацій, дотримувалися "режиму мовчання" - тепер про це можна розповісти: архів братів Стругацьких збережений Донецьком і повернений Росії", - зазначив він.

Письменники-фантасти Аркадій і Борис Стругацькі у співавторстві написали понад 25 романів, повістей і оповідань, які стали класикою жанру й основою численних екранізацій, зокрема знаменитих режисерів Андрія Тарковського та Олексія Германа. Серед основних творів - "Важко бути богом", "Понеділок починається в суботу", "Равлик на схилі", "Пікнік на узбіччі".

Аркадій Стругацький помер у 1991 році, Борис Стругацький - у 2012-му.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram